Nagyobb büntetéseket ígér a felügyelet

Vágólapra másolva!
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) megújította intézkedési- és bírságpolitikáját, szélesítette az intézkedési lehetőségek skáláját, ugyanakkor megemelte a jogsértések, szabálytalanságok esetén kiszabható bírságok összegét - áll a felügyelet közleményében.
Vágólapra másolva!

A bírságpolitikában meghatározott minimum intézményi bírságösszeg 100 ezer forint (korábban alacsonyabb volt), amely bankok, biztosítók esetén 100 millió forintig, pénzügyi vállalkozásoknál, befektetési vállalkozásoknál 50 millió forintig, pénztáraknál 20 millió forintig is terjedhet azzal, hogy rendkívüli esetben most már akár 2 milliárd forint is lehet a kiszabható bírság (valamennyi intézménytípusnál emelkedett a felső összeghatár). A bírságok kiszabásánál figyelembe veszik a jogsértés kockázatosságát és a piacra, a fogyasztókra gyakorolt hatását.

A fogyasztóvédelem területén különösen figyelnek a visszatartó erőre, illetve a megelőző jellegre.

A felügyelet érdemi döntéseit tartalmazó határozatait közzéteszi a honlapján, és folyamatosan figyelemmel kíséri, hogy az intézkedéseiben foglaltak teljes körűen megvalósultak-e.

A közlemény szerint a PSZÁF mindig egyedileg mérlegel, de határozatainak indokolásában kitér arra, hogy milyen szempontok alapján minősítette az adott cselekményt és milyen enyhítő vagy súlyosbító tényezőket vett figyelembe.