A legpesszimistább inflációbecslés jött be

Vágólapra másolva!
Az infláció üteme 5,9 százalék volt márciusban, ami a legmagasabb elemzői várakozásoknak felel meg, vagyis a szakértői átlag feletti lett az ütem. A növekedésben az üzemanyagárak, ruhaárak és az idényáras élelmiszerek játszották a legnagyobb szerepet.
Vágólapra másolva!

Márciusban 5,9 százalékkal volt magasabb az árszínvonal, mint 2009 azonos időszakában. Februárhoz képest pedig 0,7 százalékos volt az inflációs ütem - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Az egyes tételek között a legnagyobb havi növekedést a ruházkodási cikkek jelentették, de átlagon felüli volt az élelmiszerek árának emelkedése is. Igaz viszont, hogy ezen kategórián belül 8,2 százalékkal kiugró növekedés jellemezte az idényáras termékeket (zöldség, gyümölcs), miközben a többi terméktípus ára összességében csökkent februárhoz képest.

A járműüzemanyagok ára 3 százalékkal nőttek, azaz messze átlagon felül. A szeszes italok, dohányáruk és szolgáltatások azonban 0,4 százalékkal, azaz átlagon alul drágultak. A nyugdíjas fogyasztói-árindex tavalyhoz képest 4,8 százalék volt, tehát átlagon aluli.

A Reuters legutóbbi elemzői felmérése szerint a piac 5,57 százalékos inflációt várt márciusra. A legalacsonyabb várakozás a 16 nyilatkozó elemzőtől 4,9 százalék, a legmagasabb 5,9 százalék volt. A felmérés szerint év végére 3,19 százalékra, 2011 végére 2,89 százalékra mérséklődhet az áremelkedés üteme, ami már megfelel a Magyar Nemzeti Bank inflációs célkitűzésének.

Kondrát Zsolt, az MKB elemzője a Reutersnek azt mondta, hogy az infláció alakulását leginkább az olaj ára határozza meg. Neil Shearing, a Capital Economics londoni elemzője szerint, miután az adóemelés tavalyi hatása lecsengett, az infláció gyors csökkenésbe kezd.

A mérséklődő infláció lehetőséget ad a jegybanknak a kamatok további csökkentésére. Az MNB döntését leginkább az ország kockázati besorolása és az infláció üteme befolyásolja. Mivel mindkét adat kedvezően alakul, a piac a korábbi kamattartás helyett a csökkentési periódus folytatását várja. A jegybank monetáris tanácsa az április 12-i ülésén nem tárgyalt a kamatszintről.