Dömping ellen védekezik Kína

Vágólapra másolva!
Kína dömpingellenes vámokat vetett ki az Egyesült Államokból és Oroszországból importált elektromos acél termékekre - jelentette be a kínai kereskedelemi minisztérium (MOC) kedden. A széles körben felhasznált elektromos acél többnyire szilíciummal ötvözött acélféleségeket takar.
Vágólapra másolva!

A döntés április 11-től érvényes - áll a tárca közleményében, amely megállapítja, hogy az Egyesült Államok támogatja az elektromos acél exportját. Az indoklás szerint a dömping és a támogatás jelentős kárt okozott a kínai iparnak.

A lépés egy újabb forduló a kínai-nyugati vámháborúban. Tavaly az Európai Unió hosszabbította meg a kínai bőrcipőkre vonatkozó védővámok érvényességét. Ennek a kínai hatóságok nem örültek.

A kínai minisztérium úgy döntött, hogy 7,8 százaléktól 64,8 százalékig terjedő antidömping vámot vet ki az amerikai export termékekre, továbbá 11,7-44,6 közötti százalékban szubvenció-ellenes vámot határoz meg.

Az Oroszországból érkező árukra kivetett dömpingellenes vám mértéke 6,3 százaléktól 25 százalékig terjed.

Ez volt az első dömpingellenes és szubvenció-ellenes vizsgálat, amit Kína import termékek körében elvégzett. A MOC közlése szerint az eljárás jogszerű és átlátható, összhangban van a kínai törvényekkel és a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályaival.