Járai bekerül a Mol igazgatóságába

Vágólapra másolva!
Egy nappal a választások után három, a baloldalhoz köthető gazdasági szakember jelezte távozását a Mol igazgatóságából. A helyükre javasoltak közül kettő a Fidesz holdudvarához tartozik.
Vágólapra másolva!

A Mol igazgatóságának három tagja jelezte, hogy az április 29-én tartandó éves rendes közgyűlésen lemond a tisztségéről - derül ki a vállalat hétfő esti közleményéből.

A lemondási szándékát bejelentő három tag egyike Akar László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke, 1994 és 1998 között a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára. A másik Kamarás Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatója, korábbi ÁPV-elnök, míg a harmadik Kemenes Ernő, a Tervhivatal egykori (1987-90) első embere, aki a kilencvenes években Horn Gyula tanácsadója is volt.

A Mol igazgatósága tudomásul vette a bejelentéseket, és a tagok helyére javasolja a közgyűlésnek Járai Zsigmond, Parragh László és Martin Roman igazgatósági taggá történő megválasztását. Járai az 1998-ban felállt jobboldali kormány pénzügyminisztere volt, később jegybankelnök lett, és korábban felmerült az is, hogy a hamarosan megalakuló új Fidesz-kabinetben is szerepet kap (amennyiben Járai a Mol-igazgatóság tagja lesz, akkor a kormánytagság összeférhetetlenség miatt nem jöhet szóba)

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke ajánlást írt a nemrég nyilvánosságra hozott Fidesz-programhoz. Február közepén Orbán Viktor Fidesz-elnök részt vett az MKIK által rendezett gazdaságpolitikai fórumon. Javasolta, hogy a kamara vegyen részt a kormányprogram gazdaságpolitikai fejezetének kidolgozásában, és közös nyilatkozatot írt alá Parragh Lászlóval.

Martin Roman a Mol egyik stratégiai partnere, a CEZ (Cseh Energetikai Művek) vezérigazgatója és igazgatóságának elnöke.

Kedden délelőtt a Budapesti Értéktőzsde legtöbb részvénye esett, a legnagyobb vesztes a Mol volt, mínusz 3 százalék körüli árfolyamváltozással.