Negatív nyitás után jöhet a fellendülés a tőzsdén

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 45,20 pontos csökkenéssel, 25 117,89 ponton nyitott kedden. A hétfői záró értékéhez képest 0,18 százalékkal gyengült.
Vágólapra másolva!

Kun Szabolcs, a Quaestor Zrt. befektetési tanácsadója szerint a gyenge nyitás után lassan felépülhet a piac. Kiemelte, hogy a New York-i tőzsde egyik irányadó mutatója, a Dow Jones hétfőn 11 ezer pont felett zárt, amire 2008 ősze óta nem volt példa. Ez véleménye szerint azt jelzi, hogy "még él a bika" a piacokon, tehát a vevők vannak többségben a tőzsdéken.

A szakember várakozása szerint délután az amerikai külkereskedelmi adatok befolyásolhatják a kereskedést. Megemlítette még, hogy Amerikában elindult a tőzsdei gyorsjelentési szezon, amelyet szokás szerint az Alcoa nyitott meg. Az alumíniumipari cég első negyedéves vesztesége csökkent a bázisidőszakhoz képest. Az Alcoa várakozásoknak megfelelő eredményei meghatározóak az egész szezon hangulatára - tette hozzá Kun Szabolcs.

A CIB Bank reggeli elemzésében azt írja: a piacokat kedden feltehetően az újabb görög kincstárjegy-kibocsátás foglalkoztathatja majd, hisz ez lesz az első aukció a Görögországnak szánt EU-IMF pénzügyi csomag bejelentése óta. Az aukción meghatározott átlaghozam egyértelmű fokmérője lesz a piac csomagról kialakított véleményének.

A BUX 9,35 pontos, 0,04 százalékos emelkedéssel, 25 163,09 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 27,8 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott.