Meglódult a magyar autóexport

Vágólapra másolva!
A meglóduló magyar autóexport miatt, éves alapon 8,4 százalékkal bővült februárban a magyar ipar teljesítménye.
Vágólapra másolva!

Februárban - éves szinten - 8,4 százalékkal növekedett a magyar ipar teljesítménye, így az év első két hónapjában 5,9 százalékos volt a bővülés - erősítette meg az április elején publikált előzetes adatokat szerdán a Központi Statisztikai Hivatal. Éves összevetésben bővült az ágazat teljesítménye, februárhoz viszonyítva azonban 1,7 százalékos volt a visszaesés.

Az éves adatok alapján bekövetkezett februári növekedés egyrészt az előző évi alacsonyabb bázisnak, másrészt az előző hónapokhoz képest megnövekedett keresletnek köszönhető. (Legutóbb a 2005. évi, februári bázis volt ennyire alacsony). Az exportkereslet emelkedésének köszönhetően az ipari export 2010 első két hónapjában 14,5, februárban 15,5 százalékkal nőtt éves összevetésben.

Februárban vitték az autókat

A feldolgozóipar két meghatározó ága adta a bővülés jelentős részét. A kivitel mintegy háromtizedét képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 10,2 százalékos bővülést ért el, a másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export több mint egynegyedét adó járműgyártás kivitele sokkal nagyobb mértékben, 30,8 százalékkal emelkedett. Utóbbi adat azt jelzi, hogy a múlt évhez képest jelentősen megnőtt a kereslet a külföldi piacokon a Magyarországon gyártott járművek, főként autók iránt. A jelentős növekedés elsősorban annak köszönhető, hogy a múlt év elején, a válság miatt nagyon alacsony volt az export. (2009 első két hónapjában a magyar járműexport 32,8 százalékkal esett vissza 2008 azuonos idpőszakához képest.)

Az ipar január-februári belföldi értékesítése 10,7, a februári 8,7 százalékkal csökkent 2009 azonos időszakához képest. Ezen belül a feldolgozóipar belföldi eladásai, az év első két hónapjában 9,3, februárban pedig 7,5 százalékkal estek vissza elsősorban a lakossági és a beruházási kereslet hanyatlása miatt.