További 150 ezer magyar munkanélkülire számít egy dán bank

Vágólapra másolva!
Az elkövetkező két évben nőni fog a magyar munkanélküliség, az állást hiába keresők aránya meg fogja haladni a 15 százalékot - állítják a Danske Bank elemzői.
Vágólapra másolva!

Magyarországon a munkaerőpiaci helyzet további romlására lehet számítani, a munkanélküliség emelkedni fog: 2010-ben 13,6 százalékos, 2011-ben 14,7 százalékos, 2012-ben pedig több mint 15 százalékos munkanélkülisági ráta valószínűsíthető - derül ki a Danske Bank elemzőinek jelentéséből.

A jelenlegi foglalkoztatási adatok szerint a 15 százalékos munkanélküliség 630 ezer állástalant jelent, azaz 150 ezer új munkanélkülit - a magyarországi munkanélküliség a KSH adatai szerint ugyanis 11,4 százalékon állt februárban, az állástalanok száma pedig 479 ezer volt (az adatokat valamennyire torzíthatja, ha az elkövetkező években jelentősen átalakul a munkaerőpiacon megjelenő aktívak összetétele, azaz ha változik a foglalkoztatotti létszám is - a szerk.).

A dán banki szakértők szerint a magyar gazdasági környezet ugyan javult az utóbbi negyedévekben, de a fogyasztás és a beruházás egyelőre nem indult be, ez pedig korlátozza a növekedést. A bank szerint nem is lehet pozitív GDP-adattal kalkulálni 2010 negyedik negyedéve előtt, az idei év egésze 1,8 százalékos visszaesést hozhat, 2011 azonban már 3,1 százalékos növekedést.

A Danske Bank szerint az ország külső egyensúlyi mutatói érezhetően javultak: a külkereskedelmi mérleg pluszban zárt és ez a jövőben is így maradhat.

A Danske Bankhoz hasonlóan pesszimista vélemény eddig nem látott napvilágot a magyar munkanélküliséggel kapcsolatban, de az állástalanság növekedésére számít a szakértők többsége. A magyar elemzők 12 százalék körüli munkanélküliségi rátával kalkulálnak, ami valamivel több mint 500 ezer munkanélkülit jelentene. Legutóbb 1993 harmadik negyedévében volt több mint félmillió munkanélküli az országban a KSH becslése szerint, akkor 517 ezer munkanélkülit mért a KSH, ami 11,9 százalékos rátát jelentett. A legrosszabb negyedévet 1993 első három hónapja jelentette, akkor 546 ezren voltak munka nélkül, ami 12,5 százalékos munkanélküliséggel ért fel.

Forrás: [origo]

A Danske Bank magyar munkanélküliségre vonatkozó előrejelzése (2003-2013)

Forrás: Danske Bank

A magyar munkanélküliség emelkedésére számít az Európai Bizottság (EB) is. Szokásos havi foglalkoztatási figyelőjében az Európai Unió végrehajtó testülete pár nappal a Danske Bank elemzése előtt azt hangsúlyozta, hogy a munkaerő-piaci kilátások erre az évre még EU-szerte kedvezőtlenek. Néhány más tagállam mellett a bizottság ezúttal Magyarországról készített részletesebb összeállítást, amelyben egyebek között kiemelte, hogy a válság kezdete óta különösen élesen emelkedett a fiatalok munkanélküliségi mutatója és januárban meghaladta a 30 százalékot.

Az elemzés szerint Magyarországon a válság kezdete óta nagyobb mértékben nőtt a munkanélküliség az EU-átlagnál. Az uniós metodika szerint jelenleg 11,1 százalékos ráta a hetedik legmagasabb a tagországok közül.