IMF-fel egyeztetett hiánycél-emelést várnak a Fidesztől Londonban

Vágólapra másolva!
Valószínűsíthető az új magyar kormány részéről az államháztartási hiánycél valamelyes emelése, de csak a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalások eredményeként - áll londoni felzárkózó piaci elemzők hétfőn kiadott legújabb helyzetértékelésében, amely szerint a Fidesz-kormány sem készül költségvetési lazításra. Az elemzés szerint a korábbi nyilatkozatokban szereplő, 7 százalék körüli deficit teljesülését nem fogadná jól a piac.
Vágólapra másolva!

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének szakértői a múlt héten, az első választási forduló után Budapesten tárgyaltak politikai elemzőkkel, közgazdászokkal, kereskedelmi és jegybanki illetékesekkel, valamint az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) szakértőivel.

A tájékozódó megbeszélésekről Londonban kiadott, befektetőknek összeállított részletes beszámolójukban azt írták: megbeszéléseiken "széleskörű megerősítést" nyert az a nézetük, hogy a Fidesz érti a valutaalappal folytatandó együttműködés fontosságát. A Morgan Stanley elemzői szerint a Fidesz reformterveket fog benyújtani egy olyan hiánycél meghatározásáért cserébe, amely kevésbé kedvezőtlen a növekedési kilátásokra. "Ez nagyon különbözik a nyílt költségvetési lazítástól" - áll az elemzésben, amely 5 százalék körüli szintre emelt idei GDP-arányos hiánycélt valószínűsít a jelenlegi 3,8 százalék helyett.

Más nagy londoni házak is olyan előrejelzéseket közöltek az elmúlt időszakban, amelyek szerint a Fidesz az IMF-fel együttműködve emelné a hiányt, és ennek fejében reformtervekkel áll elő.

Az Eurasia Group nevű vezető londoni gazdasági-politikai kockázatértékelő és tanácsadó csoport minapi elemzése szerint a költségvetési hiánycél kérdésében az IMF mutat majd "valamelyes rugalmasságot", ha az új kormány demonstrálja, hogy képes olyan reformok elfogadtatására, amelyek a későbbi években elősegítik a költségvetési konszolidációt.

Ez a cég is azt valószínűsítette, hogy 5 százalék körüli GDP-arányos idei hiánycélról születhet megállapodás a valutaalap és a Fidesz-kormány között.

A Morgan Stanley hétfői elemzése szerint ha a deficit ennél "sokkal nagyobbra" duzzadna, annak "határozottan negatív" piaci fogadtatása lenne. A ház felidézi, hogy a Fidesz korábbi nyilatkozataiban 7 százalékos hiány is felmerült lehetőségként.

Más nagy citybeli házak sem tartják valószínűnek a deficit ilyen mértékű elcsúszását, és egyöntetű az a londoni elemzői vélemény, hogy a Fidesz-kormány felelős költségvetési politikát fog folytatni.