Munka helyett pornót néz az amerikai tőzsdefelügyelet - lapszemle

Vágólapra másolva!
Áthidaló kölcsönre szorulhat Görögország, mielőtt megkapja az uniós hitelcsomagot; a hitelminősítők felelősségét taglalja a válság kirobbanásában az amerikai törvényhozás bizottsága; munkaidőben, kormányzati gépeken néznek pornót az amerikai tőzsdefelügyelet munkatársai; betiltották a Toyota Corollát egy brazil államban; bennfentes kereskedési botrány a Goldman Sachs körül az USA-ban. Gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

A görög kormány arra készül, hogy áthidaló hitelt kérjen az eurózóna tagállamaitól - értesült a Bloomberg. Az EU és az IMF által nyújtandó 45 milliárd eurós segítség felhasználásához ugyanis szigorú feltételeket kell teljesítenie az országnak, az erről szóló tárgyalások akár három hétig is eltarthatnak. Márpedig időközben Görögországnak korábbi hiteleket kell majd törlesztenie, és erre nem biztos, hogy lesz pénze.

A Moody's és a Standard & Poor's hitelminősítő a válság előtt elégtelen információk alapján dolgozott, elavult modelleket használt, és mindkettőt befolyásolták a Wall Streetről - állapította meg az amerikai szenátus vizsgálóbizottsága. A Businessweek úgy tudja, a vizsgálat megállapításai szerint a hitelminősítők érdekkonfliktusaik miatt nem vették figyelembe a jelzálogpiac kockázataira utaló jeleket, ami megkönnyítheti, hogy kártérítési perek induljanak ellenük.

Órákat töltöttek naponta pornóoldalak nézegetésével - munkaidőben, kormányzati számítógépeken - az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet (SEC) munkatársai - állítja a CNN egy, az utóbbi öt évet monitorozó belső vizsgálat alapján készült jelentésre hivatkozva. 33 alkalmazott érintett, vezető és alsóbb beosztásúak vegyesen. A feltárt esetek jó része a válság idején történt.

Minas Gerais brazil szövetségi államban megtiltották a Toyota Corollák árusítását, mondván, azok veszélyeztetik a használóik életét - írja a BBC internetes oldala. A helyi kormányzat ugyanarra a biztonsági problémára hivatkozva döntött így, amely miatt a japán autógyártó világszerte 8 millió járművet hívott vissza az elmúlt hónapokban.

A Goldman Sachs egyik igazgatója nem nyilvános információt adott ki 2008 szeptemberében arról, hogy Warren Buffett befektetni készül a bankba - írja a Wall Street Journal. Az újság szerint a hatóságnak lehallgatott telefonbeszélgetések vannak a kezében az évtizedek óta legnagyobb amerikai bennfentes kereskedési botrányról.