Tovább gyengült a forint Görögország és Portugália leminősítése miatt

Vágólapra másolva!
Kedden folyamatosan gyengült a magyar deviza az euróval szemben, a forintot a görög válság, a görög államkövények bóvlivá minősítése és Portugália leminősítése tette lejtőre  Az euró árfolyama 6 forinttal emelkedett a reggeli szintekhez képest.
Vágólapra másolva!

Kedden pár perccel 19 óra előtt 269,30 forintot kellett adni egy euróért a devizapiacon, szemben a reggeli 263 forintos értékekkel. A dollár kurzusa 196,40 forintról 203 forint fölé emelkedett.

"A magyar pénz gyengülését a görög válság súlyosbodása okozza" - mondta el kérdésünkre Kolba Miklós, az ING Bank elemzője, aki szerint a dollár euróval szembeni erősödése azt mutatja, hogy a piacok nem hisznek a görög mentőcsomag sikerességében.

Az uniós válságra utal az is, hogy egyre emelkedik a görög és a német állampapírok hozama közötti különbség (a spread), és felfele indult a görög államcsődkockázatot mutató CDS-felár is. "Válságjeleket lehet látni a protugál és a spanyol piacokon is" - tette hozzá Kolba, aki úgy látja: a forint a következő napokban könnyen folytathatja a gyengülést, a görög válsággal szemben ugyanis "védtelenek vagyunk".

Késő délután újabb pofont kapott a forint, a Standard & Poor's hitelminősítő jelentősen, két fokozattal lerontotta Portugália adósbesorolását a költségvetési problémák és az államadósság megugrása miatt.

A hitelminősítő keddi bejelentése szerint Görögország hosszú és rövid futamú szuverén adósosztályzata az eddigi "BBB plusz/A-2"-ről meredeken, számos köztes fokozat kihagyásával "BB plusz/B"-re változik, és az új besorolásokra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás marad érvényben. Görögország az első euróövezeti tagállam, amelytől valamely nemzetközi hitelminősítő megvonta a befektetésre ajánlott adósbesorolást.

Kedden reggel 263 forint körül stabilizálódott az euróárfolyam, és devizapiaci kereskedők akkor még úgy látták, hogy a forint a következő napokban is stabil maradhat. A prognózisok akkor arról szültak, hogy a 260-265 forint/euró sávban mozoghat a kurzus, de a magyar pénz már kedden áttörte ezt a sávot - bár 265-266 forintnál valóban volt egy kisebb ellenállási pont.