Elkapkodták a magyar papírokat, soha nem látott mélyben a háromhónapos hozam

Vágólapra másolva!
A görög mentőcsomaggal kapcsolatos piaci bizonytalanság ellenére kelendőek voltak a magyar állampapírok kedden. A háromhónapos kincstárjegyek hozama soha nem látott szintre süllyedt.
Vágólapra másolva!

Óriási érdeklődés kísérte a keddi állampapír-aukciót. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) kedden 30 milliárd forint értékben kínált fel háromhónapos kincstárjegyeket a befektetőknek, akik 159 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatokat. Tehát a kereslet több mint ötszöröse volt a kínálatnak.

A jelentős érdeklődés ellenére az ÁKK nem emelte meg a kibocsátandó mennyiséget, maradt az eredeti tervnél, így 30 milliárd forint értékű papír talált gazdára. Remekül alakultak a hozamok, a 4,8 százalékos aukciós átlaghozamra, az ÁKK honlapján található - az utóbbi tíz évre visszatekintő - adatok szerint soha nem volt példa.

A kincstárjegyek túljegyzése és a mélypontra süllyedő hozam azt mutatja, hogy a befektetők szívesen vásárolnak a magyar kincstárjegyekből, a korábbinál alacsonyabb kamattal (hozammal) is beérik, tehát jobban bíznak a magyar állampapírokban. Ez azért is fontos, mert a Görögországnak szánt pénzügyi mentőcsomag körüli bizonytalanságok miatt, nem túl jó a hangulat a nemzetközi pénzpiacokon.

A háromhónapos hozam fokozatosan csökkent az elmúlt másfél évben, 2008 októberében és 2009 márciusában, amikor a válság miatt nagyon rossz volt a piaci hangulat bőven 10 százalék feletti hozamok mellett keltek el a magyar papírok. (2008 októberében 13 százalék feletti hozamra is volt példa.) Ezzel szemben péládul idén, az első áprilisi aukción már 5,08 százalék volt a hozam, ami mára 4,8 százalékra süllyedt.