"Rossz hír a forintnak" a Simor elleni támadás londoni elemzők szerint

Vágólapra másolva!
Londoni elemzők szerint nem tesz jót a magyar piacnak a jegybank vezetője körül kialakult politikai feszültség.
Vágólapra másolva!

"Szükségtelenek és nem tanácsosak" a Simor András jegybankelnök lemondatására irányuló nyilatkozatok - kommentálták a BNP Paribas londoni befektetési részlegének elemzői Pokorni Zoltán kijelentését, amelyben a fideszes politikus az MNB-elnök lemondását szorgalmazta. Korábban Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is élesen kritizálta a jegybank elnökét, és bár nem mondta ki, hogy Simornak le kellene mondania, de egyértelműen utalt erre.

A BNP Paribas elemzői szerint az ilyen megnyilvánulások bizonytalanságot keltenek az MNB jövőbeni függetlenségével kapcsolatban, és hozzájárulhatnak a kockázatkerülés újbóli megjelenéséhez a magyar piacon.

Rossz hír a forintnak

A cég szakértői közölték: nem várják, hogy a Fidesznek sikerül elérnie Simor András távozását, mivel ez feszültséget szítana az EU-val és az euróövezeti jegybankkal fennálló kapcsolatokban, amit "Magyarország jelenleg nem engedhet meg magának". Mindazonáltal már a kormány és a jegybank közötti konfliktus lehetősége is "rossz hír a forintnak és a kötvénypiacnak" - tették hozzá az elemzők.

Ezzel összhangban nyilatkoztak a Barclays Capital szakemberi is, akik elmondták: a magyar jegybanki alapkamat esetében érvényesülő kockázatot most már nem az inflációs vagy a gazdasági kilátások jelentik, hanem a kockázati felárak "politikailag indukált" emelkedése. Ha a "politikai zaj" miatt folytatódik a kockázati prémium emelkedése, az okot adhat a kamatcsökkentések leállítására. Tekintettel arra a bizalomra, amelyet a piac a jelek szerint a mostani MNB-vezetés iránt mutat, bármilyen "kierőszakolt változtatás" piaci kilengéseket okozhat.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési elemzői a magyarországi választási eredményeket értékelő hét eleji kommentárjukban szintén annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a kormány és a jegybank közötti feszültség potenciális éleződése nyomást gyakorolhat a befektetői hangulatra.

Simor nem mond le

Simor hétfőn közölte, hogy nem mond le, amíg tart a kinevezése - azaz 2013-ig. Simor pozícióját nagyon erősen körülbástyázza a jegybanktörvény, de a magyar jegybanki politika ezzel együtt jelentősen átalakulhat jövő tavasszal, a monetáris tanács hét tagja közül ugyanis négynek is lejár a mandátuma 2011 márciusában.

A monetáris tanács tagjai közül a 2005-ben még Gyurcsány Ferenc által kiválasztott Csáki Csabának, Bánfi Tamásnak, Bihari Péternek és Neményi Juditnak is egy év múlva jár le a mandátuma. Mivel jelenleg hét tagú a testület, így jövő márciusban többségbe kerülhetnek az újonnan kinevezett tagok, a jelenlegi vezetésből csak az elnök, Simor András, illetve a két alelnök, Király Júlia és Katvalits Ferenc maradna. Mivel a monetáris tanácsban egyszerű többséggel születnek a döntések, így az új tagok akarata érvényesülhetne a régiekkel szemben.