Súlyos megszorítások jöhetnek Angliában

Vágólapra másolva!
A jövő heti választások eredményeként megalakuló új brit kormánynak olyan súlyos költségvetési megszorításokat kell végrehajtania, amelyek után a most hatalomra kerülő párt belátható ideig nem számíthat újabb választási győzelemre - ezt állítólag a brit jegybank kormányzója mondta egy nem hivatalos beszélgetésen.
Vágólapra másolva!

A Bank of England által csütörtök estig nem cáfolt kijelentést egy vezető amerikai közgazdász, David Hale idézte aznap az ausztrál televízióban, és az interjút azonnal vezető hírként ismertette a brit média. Hale, akinek saját gazdasági tanácsadó cége van, felfedte: Mervyn King, a brit jegybank vezetője nemrégiben azt mondta neki, hogy a szükséges megszorító intézkedések miatt a jövő csütörtöki brit parlamenti választásokat megnyerő párt "egy teljes nemzedéknyi időre kikerül a hatalomból" kormányzati mandátumának lejárta után.

A recessziós brit gazdaság élénkítésére és a bankok megmentésére fordított csillagászati összegek békeidőben soha nem mért szintre, előzetes becslések szerint a hazai össztermék (GDP) 12 százalékának közelébe duzzasztották a márciussal zárult pénzügyi évben a brit államháztartási hiányt.

A világ legnagyobb hitelminősítője, a Standard & Poor's a lehetséges legjobb, "AAA" szintű brit államadós-osztályzat rontását helyezte kilátásba az átfogó költségvetési konszolidáció elmaradása esetére.

Elhúzódhat a kormányalakítás

Ebben a helyzetben külön kockázatot jelent, hogy a közvélemény-kutatási adatok szerint a jövő heti választáson jó eséllyel egyik párt sem szerez abszolút többséget a londoni alsóházban, ami elhúzódó kormányalakítási tárgyalásokhoz, esetleg új választások kiírásához, és így a szükséges költségvetési konszolidációs intézkedések bevezetésének késéséhez vezethet.

Egyes politikusi és szakértői vélemények szerint Nagy-Britannia ebben az esetben akár a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítéségére kényszerülhet.

Ken Clarke, a konzervatív árnyékkormány üzleti ügyekért felelős miniszterjelöltje minapi londoni sajtótájékoztatóján kijelentette: ha a brit választók nem juttatnak hatalomra működőképes többséggel bíró kormányt, a piac arra a következtetésre juthat, hogy Nagy-Britannia nem képes kezelni adósság- és deficitproblémáit. Ebben az esetben ezt "az IMF-nek kellene megtennie helyettünk" - mondta a veterán tory politikus.

Független elemzők bírálata szerint ugyanakkor a nagy brit pártok elhallgatják a választók elől, hogy milyen területeken hajtanának végre megszorításokat.

Senki nem készítette fel a lakosságot

A Költségvetési Tanulmányok Intézete (IFS) nevű londoni kutatóintézet e héten közzétett elemzésében azt írta: a brit közvéleményt egyik párt sem készítette fel a választások után várható "szűkös időszakra", márpedig a jelenlegi helyzetben a II. világháború óta nem tapasztalt megszorításokra lesz szükség.

Az egyik legnagyobb londoni gazdaságelemző központ, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) nemrégiben kiadott átfogó prognózisa szerint hozzávetőleg 100 milliárd fontos (csaknem 30 ezer milliárd forintos) költségvetési kiigazítást kell végrehajtania a következő brit kormánynak ahhoz, hogy középtávon fenntartható legyen a brit államháztartás finanszírozása.