Visszautasítja az offshore-kritikát Simor András

Vágólapra másolva!
Együttműködést ajánl az új kormánynak és a jegybank függetlenségéért emel szót vasárnapi közleményében Simor András. A jegybank elnöke hangsúlyozza, hogy nincs és nem is volt offshore cége amióta a Magyar Nemzeti Bankot vezeti.
Vágólapra másolva!

Együttműködést ajánl a jegybank nevében a kormánynak Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke vasárnap nyilvánosságra hozott közleményében, amelyben arról is ír, hogy a jegybank "teszi a dolgát" az elkövetkező három évben, "ameddig a mandátumom tart".

Simor a közleményben hosszan tagjalja, hogy valamennyi, Magyarországon keletkezett jövedelme után megfizette az adókat és a járulékokat. "Nyelvi lelemények nem fedhetik el az igazságot: nincs és nem volt offshore cégem amióta a Magyar Nemzeti Bankot vezetem" - írja. Simor András külföldi cégügyei a választások első fordulója után kerültek újra napirendre, amikor Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatóján egyértelmű utalást tett Simor Andrásra, amikor egy kérdésre válaszolva a Magyar Nemzeti Bankról megjegyezte, "büszkék szeretnénk lenni a vezetőire", a jegybank szerinte "nem az offshore-lovagok szálláshelye".

Simor közleménye szerint korábban tulajdonolt külföldi vállalkozásában a kinevezése előtt szerzett külföldi jövedelmét fektette be, és tavaly - hogy az MNB "ne válhasson alaptalan politikai támadások célpontjává" - eladta külföldi cégtulajdonát, pénzét pedig magyar alapokban helyezte el. Hangsúlyozza, hogy az MNB parlamenti pártok delegáltjaiból álló Felügyelő Bizottsága sem találta összeférhetetlennek elnöki megbízatását és korábbi cégtulajdonát.

Simor többször megemlíti a jegybank függetlenségét, és azt írja, "az ország gazdasági stabilitásának megőrzése és a gazdasági növekedés elindítása" érdekében tényeken alapuló párbeszédre és együttműködésre van szükség a mindenkori miniszterelnök és a jegybank vezetője között.

A jegybanknak alkotmányos feladata együttműködni a kormánnyal - reagált Simor közleményére Navracsics Tibor az MTV A szólás szabadsága című műsorában vasárnap este. Navracsics - aki kormányfőhelyettes lesz az Orbán-kormányban - azt mondta, a választások után le fognak ülni tárgyalni a jegybank elnökével, hogy megbeszéljék, "merre van a közös jövő", mik azok a pontok, amelyekben egyetértenek, és mik azok, amelyekben nem. Navracsics hangsúlyozta, a Fidesznek politikai jellegű kifogása volt a jegybank elnökével szemben, de a piac szakmai kifogásokat is megfogalmazott a válságkezelés miatt.