Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) ragaszkodik a román kormánnyal korábban kötött egyezséghez, miszerint az államháztartási hiány értéke nem haladhatja meg a bruttó hazai termék (GDP) 5,9 százalékát.
Vágólapra másolva!

Radu Berceanu román közlekedési miniszter hétfőn délután az IMF Romániában tartózkodó küldöttségével folytatott tárgyalást követően újságíróknak kijelentette: a washingtoni pénzintézet elutasítja, hogy a korábban megállapított értékhez képest magasabb államháztartási hiányt engedélyezzen Románia számára.

A tárcavezető a tárgyalások előtt elmondta: az IMF küldöttségét megpróbálja meggyőzni arról, hogy a GDP 0,4-0,5 százalékát a már elkezdett infrastrukturális beruházásokra fordítsák. A román kormány számára ugyanis gondot okoz, hogy az első negyedévben alacsonyabbak voltak a tervezett költségvetési bevételek. Berceanu korábban már bejelentette, hogy pénzhiány miatt az idén egyetlen kilométer autópályát sem tudnak átadni.

Berceanu a találkozót követően azonban elmondta: az IMF küldöttségének az a véleménye, hogy a költségvetés bevételeit még növelheti a román kormány, a kiadásokat is csökkentheti annak érdekében, hogy több pénz maradjon a beruházásokra, illetve harmadik megoldásként a magántőke bevonása is járható út - magyarázta Berceanu az IMF elutasító válaszát.

Románia államháztartási hiánya tavaly elérte a 7,2 százalékot, miután az IMF kétszer is engedélyezte a célérték növelését. A román gazdaság tavaly 7,1 százalékkal csökkent az előző évhez képest, miután Romániát is keményen sújtotta a nemzetközi gazdasági válság.