Gyengélkedett az euró, esett a forint

Vágólapra másolva!
Gyengült a forint hétfőn a bankközi devizapiacon: fél hatkor az eurót 269, 88 forinton jegyezték, a délelőtti 267,39 forint és a péntek délutáni 267,25 forint után. Délután az euró is gyengélkedett, 1,32 dollár alá csúszott hétfőn, részben a vártnál erősebb áprilisi amerikai feldolgozóipari adatra, illetve azokra a félelmekre, hogy Görögország esetleg nem lesz képes végrehajtani azokat a megszorító intézkedéseket, amelyeket a kormány vállalt a rendkívüli támogatásért cserébe.
Vágólapra másolva!

Gyengült a forint a dollárral szemben is: a dollárt 204,58 forinton jegyezték kora este, szemben a reggeli 202,33 forinttal. A svájci frank jegyzése 188,24 forint 186,74 forint után.

Az euró 1,32 dollár alá csúszott hétfőn délután, részben a vártnál erősebb áprilisi amerikai feldolgozóipari adatra, illetve azokra a félelmekre, hogy Görögország esetleg nem lesz képes végrehajtani azokat a megszorító intézkedéseket, amelyeket a kormány vállalt a rendkívüli támogatásért cserébe. Este fél hatkor az euró 1,3179 dolláron állt a reggeli 1,3223 dollár és a vasárnap késő esti 1,3342 dollár után.

A megkérdezett kereskedők szerint a piaci hangulatot változatlanul nyomasztják a görög adósságszolgálati mentőcsomag feltételeinek teljesíthetőségével szemben felmerült kételyek, illetve a szigorú megszorítások által támasztott politikai kockázatok. Hétfőn a devizakereskedelem intenzitását a tokiói és a londoni piacok zárva tartása mérsékeli.

Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 110 milliárd eurós segélycsomagot fogadott el Görögországnak, amiért cserébe 30 milliárd euró bércsökkentést és adóemelést várnak a következő években. (A vasárnap megszületettt görög csomagról itt olvashat részletesen, az esetleges magyar hatásokról szóló cikket pedig itt találja.)

A magyar pénz múlt hét szerdán egészen 272,50 forintig gyengült az euróval szemben, az akkori lejtmenetet egyértelműen a görög költségvetési és finanszírozási problémák fokozódása okozta. Csütörtökre megnyugodtak a kedélyek, ekkor 266 forintra korrigált vissza a kurzus, majd pénteken újabb gyengülés következett, ekkor 269 forintig ment fel az árfolyam az amerikai tőzsdei mínuszok miatt.