Vágólapra másolva!
Közleményben reagált az EBRD az OTP első emberének pénteken elmondott, kritikus szavaira: az európai bank szerint céljuk az OTP tőkehelyzetének megerősítése volt, miközben Csányi Sándor pénteken még azt mondta, hogy az EBRD eljárása méltatlan volt egy nemzetközi pénzintézethez.
Vágólapra másolva!

Az EBRD által az OTP Banknak 2009-ben nyújtott támogatás célja az OTP tőkehelyzetének megerősítése volt, ezáltal enyhítette a válság bankra nehezedő hatásait, illetve növelte a bizalmat az egész magyar és régiós bankszektor iránt - olvasható az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) MTI-hez eljuttatott közleményében.

A közlemény szerint a nemzetközi pénzintézet 2008 végén csatlakozott azokhoz a nemzetközi erőfeszítésekhez, melyeknek célja az volt, hogy tompítsa a globális pénzügyi válság és gazdasági visszaesés magyarországi hatásait.

Az EBRD Csányi Sándornak, az OTP elnök-vezérigazgatójának a bank éves közgyűlésén tett, az EBRD-re vonatkozó kijelentésére reagált. Csányi az OTP pénteki közgyűlésén az EBRD által nyújtott alárendelt kölcsöntőkéről úgy nyilatkozott, hogy azt nem az OTP kérte, hanem az európai pénzintézet kívánta kihelyezni. Az OTP-nek azért kellett ezt elfogadnia, mert az ügylet meghiúsulását negatívan fogadta volna a piac.

Csányi azt is elmondta, hogy az EBRD-csomag feltételei olyan kedvezőtlenek voltak, hogy már a szerződéskor is tudták, hogy nem fogják lehívni. Hozzátette, hogy az ügylethez tartozóan az EBRD-hez került OTP sajátrészvények árfolyam-emelkedéséből eredő haszon 4-5 milliárd forinttal rövidítette meg az OTP-t. Csányi szerint az EBRD eljárása méltatlan volt egy nemzetközi pénzintézethez. "Ha máskor ilyen segítséggel kopognának, akkor becsapjuk az ajtót" - jelentette ki a bankvezér. (Az OTP Bank közgyűléséről szóló cikkek itt találhatóak.)

Az EBRD egy forint-svájci frank swap ügyletről állapodott meg az OTP-vel, amihez alárendelt kölcsön nyújtása, illetve OTP sajátrészvények vásárlása kapcsolódott.

Az EBRD közleménye felidézi, hogy a tranzakció 2009 júliusi aláírásakor az OTP a következőket nyilatkozta: "A mostani tranzakció közös érdekeket tükröz: az OTP Bank bővíteni tudja hitelezési tevékenységét Magyarországon és működési területén, míg az EBRD ismét demonstrálta elkötelezettségét a régióban".