Milliárdokat bukhat az MNB a görög csődön

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Banknak vannak olyan állampapírjai, amelyeket az adósságválságnak kitett dél-európai államok (Görögország, Spanyolország, Portugália) bocsátottak ki - közölte az MNB. A görög kötvények májusban járnak le, abban a hónapban, amikor eldőlhet, hogy csődbe megy-e Görögország.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a felhalmozott devizatartalékát szigorú és konzervatív módon tartja befektetésekben. Az eszközök között viszont van görög, spanyol és portugál állampapír is, amelyek különös figyelmet kaptak az elmúlt napokban - mondta Simor András jegybankelnök szerdai sajtótájékoztatóján.

Az MNB 20 millió eurónyi görög kötvénnyel rendelkezik, melyek májusban járnak le (szerdai árfolyamon ez több mint 5,5 milliárd forint). Ez azért érdekes, mert Görögországnak többmilliárd eurónyi adóssága jár le május 19-ig, és lényegében az dönti el, hogy csődbe megy-e az ország, hogy ezeket képes lesz-e kifizetni.

Simor András közölte, a jegybanknak vannak spanyol és portugál állampapírjai is, de ezek teljesen más megítélés alá esnek, mint a görögök. A hitelminősítők ezeket a papírokat A kategóriában tartják, tehát most sokkal biztonságosabbnak minősülnek.

A jegybank gazdálkodási politikájáról azt mondta, hogy szabály szerint csak AAA-A minősítésű eszközöket vásárolhatnak meg. A görög papírok a vásárlás után veszítették el ezt a minősítést, de a jegybank ennek megfelelően december óta építi le az eszközállományát.

Az MNB legfeljebb 10,5 éves hátralevő futamidejű befektetéseket vállalhat, a megcélzott átlagos futamidő 1,5 év. Simor hozzáfűzte, hogy 2009-ben a válság ellenére nem volt nem fizető eszköz.