A piacoknak tetszik a mentőcsomag, drágult az euró - gazdasági lapszemle

Vágólapra másolva!
A befektetőknek örülnek az euró védelmére összehozott, összesen 750 milliárd eurós mentőcsomagnak: a közös európai deviza erősödött a dollárral szemben és az ázsiai tőzsdéken is emelkedtek az árfolyamok.
Vágólapra másolva!

A vezető külföldi gazdasági lapok, az uniós döntéshozók által hétfőn hajnalban elfogadott 500 milliárd eurós mentőcsomagról írnak.

Az óriási összegű csomag az euró védelmét szolgálja. Elsősorban a súlyos költségvetési hiánnyal rendelkező eurózónába tartozó országoknak, így péládul Spanyolországnak, Írországnak vagy Portugáliának jelenthet segítséget.

Az uniós országok által összehozott 500 milliárd eurós csomagot a Nemzetközi Valutalap további 250 milliárd euróval egészíti ki, így a teljes konstrukció értéke 750 millió euró, ami közel 970 milliárd dollárt jelent - írja a Marketwatch.

A BBC összeállítása szerint a maratoni tárgyalás után elfogadott mentőcsomag jó hatással volt az euró árfolyamára. A távol-keleti kereskedésben az euró dollárhoz mért árfolyama 1,29-es szintre emelkedett a pénteki, több mint egyéves mélypontot jelentő 1,25-ös szintről.

A múlt héten a görög válság és annak továbbterjedésétől rettegő befektetők miatt meredek lejtőre kerülő részvénypiacoknak is jót tett az uniós megállapodás, A csomag hatására a részvénypiacokon a vevők vették át az uralmat hétfőn, a Reuters piaci összefoglalójából kiderül, hogy tokiói irányadó index, a Nikkei például 1,6 százalékkal erősödött, a amerikai határidős S&P-index pedig közel 3 százalékkal gyarapodott.