Vaskos meglepetés a GDP-adat, felkelt a padlóról a magyar gazdaság

Vágólapra másolva!
Az egyik legrosszabb évét maga mögött tudó magyar gazdaság, a várt csökkenéssel ellentétben, növekedett az első negyedévben - derül ki az előzetes adatokból. A kellemes meglepetést jelentő adat alapján várhatóan az egész évre is többletre van kilátás, ám vannak kockázatok, például a görög válság.
Vágólapra másolva!

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) az első negyedévben 0,1, a naptári hatás kiszűrésével 0,2 százalékkal nőtt éves összevetésben - közölte szerda reggel az előzetes GDP-adatot a Központi Statisztikai Hivatal.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék. A KSH a közleményben jelezte, a becslés korlátozott információs bázisra épül, így a végleges adatok a gyorsbecslésben közöltektől eltérhetnek.

A tényadat vaskos meglepetést jelent, ugyanis jócskán felülmúlja az elemzői várakozásokat. A Reuters áprilisi felmérése szerint a piac 1,92 százalékos mínuszra számított éves szinten, de meglehetősen nagy volt a szórás a becslések között, akadt elemző, aki 3,3 százalékos hanyatlást sem tartott kizártnak, az legderűlátóbb jóslat pedig 0,3 százalékos csökkenésről szólt.

Autón jöhetett a segítség

Mindenképpen bizakodásra ad okot, hogy a várt csökkenéssel szemben, éves szinten bővülést ért el a magyar gazdaság, de még kedvezőbb az a hír, hogy negyedéves összevetésben már közel 1 százalékos többletet mutat a GDP. Mivel a szerdai meglepetést keltő adat előzetes becslés, nem lehet pontosan tudni, hogy mitől kapott erőre a magyar gazdaság. Valószínűsíthető, hogy a növekvő export húzta pozitív tartományba a GDP-t, emellett a készletek felhalmozása is hozzájárulhatott a többlethez.

Az export alapján valóban van ok a derűlátásra, a KSH statitsztikái szerint februárban 8,4 százalékkal növekedett az export, ez egyrészt a 2009 azonos időszakában mért alacsony termelésnek, másfelől a exportkereslet emelkedésének köszönhető. (Az ipari export 2010 első két hónapjában 14,5, februárban 15,5 százalékkal nőtt éves összevetésben.) A bővülés főként azzal magyarázható, hogy a magyar kivitelben főszerepet játszó, a bázisidőszakban harmadával visszaeső járműexport, az év második hónapjában, éves szinten 30 százalékkal bővült.

Átírhatják a prognózisokat

Az első negyedévben megjelent előrejelzések még nem számoltak gyors kilábalással, sőt erre az évre nem vártak növekedést. A Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentése 2010-re 0,2 százalékos GDP-csökkenést prognosztizált és csak 2011-re jósolt komolyabb - 3,4 százalékos - bővülést a magyar gazdaságban.

Sötét év után

A kellemes meglepetésre szükség volt, mert a magyar gazdaság az egyik legsötétebb évén van túl, 2009-ben ugyanis 6,3 százalékkal esett vissza a termelés. Az 1991-es zuhanás óta, amikor majdnem 12 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP), egyszer sem volt még olyan rossz az ország gazdasági teljesítménye az előző évhez viszonyítva, mint tavaly. Sőt, a KSH 1994 óta eddig mindig növekedést regisztrált.



A piaci elemzők is meglehetősen eltérően ítélték meg a magyar gazdaság idei pályáját. A Reuters áprilisi konszenzusa stagnálást vagy minimális, 0,1 százalékos növekedést mondott erre az évre, de a jóslatok nagyon széles sávban szóródtak. A 26 előrejelzés közül a legrosszabb 1,8 százalékos mínuszt, a legjobb 3,1 százalékos növekedést előlegezett meg. A szerdán megjelent GDP-adat alapján a piac, a jegybank és más prognoszták jó eséllyel átírják majd az idei gazdasági növekedésre vonatkozó prognózist. Igaz, ezzel előbb megvárják a részletes adatsort, amit június 9-én publikál a KSH.

Bár jókora megeleptést jelent a szerdai adat, a kockázatok miatt nem szabad hátradőlni. A jegybank már az említett előrejelzésben figyelmeztetett, a makrogazdasági alappályát azonban számos lefelé mutató kockázat övezi, amelyek döntően a külső kereslet feltételezettnél kedvezőtlenebb alakulásához köthetők. Ez egyebek mellett azt jelenti, ha a görög válság az euró védelmében hozott mentőcsomag ellenére továbbterjed és újabb problémákra derül fény az eurózóna országaiban, az jelentősen ronthatja az exportkeresletet, ami visszahúzhatja a gazdaságot.

A Fidesz el van képedve

A Fidesz szerint a nyilvánosságra került GDP-adatok alapján az látszik, hogy a magyar gazdaság "elképesztően kiszolgáltatott" a nemzetközi folyamatoknak, és "elképesztő gyorsasággal" marad le a versenytársaktól. "A regionális vetélytársaink, akikkel nekünk fel kellene venni a küzdelmet, gyakorlatilag gyorsvonati gyorsassággal haladnak el mellettünk" - mondta sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter, a párt szóvivője.