Csak a bolgár gazdaság lassabb a magyarnál a régióban

Vágólapra másolva!
Eltérő ütemben bővült a közép-kelet-európai országok gazdasága az idei első negyedévben, a szerdán kiadott első becslések szerint leggyorsabb tempót a már euróövezeti tag Szlovákia diktálta, a leggyengébb mutatói Bulgáriának vannak, ahol éves szinten továbbra is GDP-csökkenés mutatkozik, tehát ők az egyetlen ország, amelynél jobban teljesített a magyar gazdaság.
Vágólapra másolva!

A térség gazdaságait általánosan a továbbra is gyenge belső kereslet - ezen belül a feldolgozóipari termékek iránti kereslet némi élénkülése - jellemzi. A magukhoz térő gazdaságoknak egyelőre az export ad lendületet. Igaz ez a magyar gazdaságra is, amely az első negyedévben 0,1 százalékkal emelkedett, ami a vártnál nagyobb ütemet jelent.

Szlovákia hazai összterméke (GDP) 4,6 százalékkal volt nagyobb az első negyedévben, mint egy évvel korábban, a szlovák statisztikai hivatal szerdán megjelent első becslése szerint. Ez volt az első éves összehasonlítású növekedés 2008 utolsó negyedéve óta. A tavalyi utolsó negyedévhez képest 0,8 százalékkal bővült a szlovák gazdaság. Az elemzők 0,3 százalékos negyedéves összehasonlítású és 4,5 százalékos éves bázisú növekedést vártak az első negyedévre.

Tavaly az utolsó negyedévben 2,6 százalékkal, egész évben átlagosan 4,7 százalékkal volt kisebb a szlovák GDP, mint egy évvel korábban.

Románia GDP-je 2,6 százalékkal nőtt az első negyedévben, az egy évvel korábbival összevetve, de a tavalyi utolsó negyedévhez képest 0,3 százalékkal csökkent, a román statisztikai hivatal szerdán megjelent becslése szerint. Az eredmény mindazonáltal jobb a 0,4 százalékos negyedéves és 2,8 százalékos éves bázisú visszaesést jósló elemzői várakozásoknál.

Tavaly az utolsó negyedévben 6,5 százalékkal, egész évben átlagosan 7,1 százalékkal volt kisebb a román GDP, mint egy évvel korábban.

Csehország GDP-je 1,2 százalékkal volt nagyobb az első negyedévben, mint egy évvel korábban, a cseh statisztikai hivatal szerdán megjelent első becslése szerint. Ez volt az első negyedévi növekedés éves összehasonlításban 2008 vége óta.

Az elemzők 1,5 százalékos növekedést vártak a tavalyi utolsó negyedévi, 3,1 százalékos éves összehasonlítású visszaesés után. Negyedéves összehasonlításban a növekedés 0,2 százalékra lassult a tavalyi utolsó negyedévi, 0,7 százalékról. Tavaly 4,1 százalékkal csökkent a cseh GDP.

Bulgáriában az első negyedévben 4,0 százalékkal esett vissza a gazdaság az egy évvel korábbihoz képest. Tavaly egész évben 5 százalékkal zsugorodott a bolgár GDP.

Korábbi adatok alapján az erősen válságálló lengyel gazdaság növekedése valószínűleg megtorpant az első negyedévben: 2,5-2,8 százalékkal növekedhetett az egy évvel korábbihoz képest. A szakértők eddig 3 százalékos gazdaságnövekedésre számítottak a tavalyi negyedik negyedévi 3,1 százalék után.