Varga Mihály: Már két csontvázat találtunk

Vágólapra másolva!
Két csontvázat talált a gazdasági tényfeltáró bizottság - közölte csütörtökön Varga Mihály fideszes politikus. A Miniszterelnökség leendő vezetője azonban nem mondott újat az eddigi - fideszes részről - elhangzó bírálatokhoz képest.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály szerint az általa vezetett gazdasági tényfeltáró bizottság két "csontvázat" biztosan rögzít majd: az egyik az államháztartással kapcsolatos, a másik pedig a Malév anyagi helyzetével.

Az államháztartás várható idei hiánya jóval magasabb lesz a kormány által tervezettnél Varga szerint. Ezen belül a "csontvázak kategóriájába" tartozó ténynek nevezte Varga, hogy Oszkó Péter pénzügyminiszter azt mondta, van egy technikai korrekció, amely szerint áprilisról májusra tolják át 35 milliárd forint kifizetését.

Nem jelentenek újdonságot Varga szavai, mert a fideszes vezetők hónapok óta bírálják a költségvetést, az egyetlen konkrétum, amit a politikus említett a havi hiányszámokat érinti, az egész éves deficitet nem.

A vártnál jobb lett a hiány

Az államháztartás április havi hiánya 27,1 milliárd forint lett, míg a Pénzügyminisztérium 81,9 milliárd forintos deficitet várt. A tervezettnél kedvezőbb hiányadat egyrészt annak köszönhető, hogy a vártnál nagyobb lett az áprilisi adóbevétel, másfelől pedig a kiadások alacsonyabbak lettek, mert néhány áprilisra figyelembe vett tétel májusban teljesült.

Ilyen tétel a MÁV és a Volán összesen mintegy 16 milliárd forint értékű támogatása - közölte szerdán a Pénzügyminisztérium. Oszkó Péter pénzügyminiszter a Duna Televízióban elmondta, összességében 35 milliárd forint kiadás csúszott át májusra - de ebben nem volt semmi szándékosság, a költségvetési intézmények egyedi döntéseinek eredője.

Nem meglepő a bírálat

A Varga Mihály által említett, áprilisról májusra áthúzódó 35 milliárd forintos tétel az éves hiányra nincs hatással, csak a havi elszámolásokban fog jelentkezni. Ettől még önmagában nem növekszik a hiány. A Miniszterelnökség leendő vezetőjétől viszont nem meglepő a kijelentés, mert a választásokon győztes párt részéről a hamarosan leköszönő kormány által folytatott gazdaságpolitika egyik leginkább kritizált területe a költségvetés. A deficit alakulását és a hiánycélt sokszor bírálta a Fidesz, mondván, a kormány elhallgatott tételeket, így a valósnál sokkal nagyobb a tényleges hiány, de konkrétumok még nem hangzottak el a kormányzásra készülő párt részéről.

Az idei költségvetés elutasítását tavaly nyílt levélben kérő közgazdászok Orbán Viktor kérésére készítettek egy jelentést, amelyben húsz, az idei büdzsét jelentősen befolyásoló költségvetési trükköt soroltak fel, egyebek mellett az adóbevételek felültervezését, illetve az állami vállalatok veszteségrendezésének elmaradását. Varga Mihály mellett Matolcsy György bírálta többször az idei költségvetést, a leendő nemzetgazdasági miniszter is több interjúban is elmondta már, hogy az idén a GDP 4,5-6,5 százalékos sávjában lehet az államháztartás idei hiánya. Szerinte az már látszik, hogy nem teljesül az eredetileg, a még hivatalban lévő kormány által vállalt, GDP-arányosan 3,8 százalékos deficit.

Oszkó Péter pénzügyminiszter szerint viszont igenis tartható a tervezett hiánycél. Utolsó, szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: áprilisban 27,1 milliárd forint, az első négy hónapban 637 milliárd forint volt az államháztartási hiány, ami az éves tervezett hiány 72,5 százaléka. "Ha az új kormány tartani kívánja a 2010-re tervezett GDP-arányosan 3,8 százalékos hiánycélt, akkor az tartható, természetesen a megfelelő intézkedésekkel" - fogalmazott a pénzügyminiszter.

A Malévnál is van csontváz a Fidesz szerint

Varga Mihály szerint a másik ügy a Malévhoz kapcsolódik. Ha ugyanis a hitelnyújtás nem sikerül, a társaság dolgozói nem kapnak bért - mondta a fideszes politikus, és hozzátette: "ezek azok a csontvázak, amelyek arra utalnak, hogy a következő kormánynak egy vészhelyzetben lévő államháztartással kell majd foglalkoznia", döntéseivel pedig ezt a vészhelyzetet kell elhárítania.

A Malév esetében Varga arra utalt, hogy a kormány április 7-ei ülésén 8,1 milliárd forintos, hároméves lejáratú, évi 9,97 százalék kamatozású tulajdonosi kölcsönkeretet hagyott jóvá a légitársaságnak. Ebből a keretből 2,16 milliárdot forint kölcsönt kap a Malév fizetési gondjai enyhítésére - a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő április 22-i közlése szerint.