Az export húzta az ipari termelést márciusban

Vágólapra másolva!
Az előzetes adatokkal megegyező végleges számokat közölt pénteken a KSH az ipari termelés márciusi alakulásáról. A részletekból kiderül, hogy a növekedés mögött elsősorban az export bővülése áll.
Vágólapra másolva!

Az ipari termelés 2,8 százalékkal nőtt 2010 márciusában az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal az - előzetes adatokkal megegyező - részletes adatokat pénteken.

Az előző hónaphoz képest a termelés márciusban 0,4 százalékkal csökkent. Az év első három hónapjában ugyanakkor 4,5 százalékkal magasabb volt, mint 2009 azonos időszakában.

Tavaly márciusban az ipari termelés korrekciók nélkül 15,6 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 19,3 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel azelőtt.

Az idén márciusi javulás főként a kivitelre termelők javára írandó: az ipari export márciusban 9,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az értékesítés több mint felét a feldolgozóipar két alága - a járműgyártás és a számítógépgyártás - adta.

A belföldi értékesítése ezzel szemben 7,3 százalékkal csökkent 2009 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai 4,6 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, ami nagyrészt a lakossági és a beruházási kereslet visszaesésével függ össze - állapította meg a KSH.