A görög elnök az amerikai bankokat hibáztatja - gazdasági lapszemle

Vágólapra másolva!
Jeórjiosz Papandreu görög kormányfő szerint amerikai bankok is szerepet játszottak abban, hogy Görögország csődközeli helyzetbe került, a minsizterelnök egyúttal jelezte, hogy Görögország tudja mit kell tennie és le fogja faragni a hiányt - derül ki külföldi lapokból, amely szerint a befektetők még mindig bizonytalanul néznek az eurózónára, amit jelez az is, hogy hétfőn gyengültek az ázsiai részvényindexek.
Vágólapra másolva!

Az illetékes olasz hatóság perbe fogta a Ryanairt, mondván a fapados légitársaság az izlandi vulkán kitörésekor elrendele légtérzárlat alatt - április 17. e és 22. között - nem segített az utasainak, például nem biztosított élelmiszert, holott ez kötelező lett volna - írja a BBC. Az olasz szervezet 3 millió eurót követel az állítása szerint 178 utast magára hagyó cégtől. A Ryanair visszautasította a vádakat.

Görögország szerint amerikai nagybankok szerepet játszottak abban, hogy az ország a csőd szélére került. A kormány vizsgálatot indított, ennek eredményétől függően Görögország akár jogi lépéseket tehet a pénzintézetek ellen - adta hírül a CNN Jeórjiosz Papandreu görög kormányfőre hivatkozva. A görög miniszterelnök egyúttal közölte, az ország elkötelezett a hiánycsökkentés terén és le fogja faragni a 13 százalékos GDP-arányos deficitet. "Tisztában vagyunk azzal, mit kell tennünk" - mondta Papandreu.

A külföldi hírekre kell majd figyekni a héten, azaz elsősorban a eurózónából érkező hírek mozgathatják majd a pénz- és tőkepiacokat, ezen belül péládul a nemzetközi devizakereskedelmet - olvasható a CNN piaci beharangozójában, amely szerint az egyik legfontosabb hétfői hír a General Motors hétfőn megjelenő negyedéves gyorsjelentése lesz.

Az ázsiai piacok hétfői teljesítménye alapján a befektetők még mindig aggódnak az eurózónában kialakult helyzetért. Elsősorban attól félnek a piaci szereplők, hogy a 110 milliárd eurós mentőcsomaggal megsegített Görögország újabb államok - esetleg Spanyolország, Portugália - jelentik be, mankóra van szükségük és abban sem bíznak, hogy az EU és az IMF által a múlt hétvégén összehozott 750 milliárd eurós csomagról szóló döntés stabilizálni tudja a bizonytalan helyzetet. Ezek a félelmek bizalmatlanná teszik a befketetőket, akik eladják az euróban lévő ezsközeiket, ami lejtőre küldte a közös európai devizát a dollárral szemben. A Marketwatch szerint hétfőn az ázsiai részvénypiacok 2 százalék körüli veszteséget voltak kénytelen elkönyvelni.