Utolsó előtti helyen a magyar autópiac Európában

Vágólapra másolva!
A magyar autópiacnál csak a román teljesített rosszabbul az év első négy hónapjában. 
Vágólapra másolva!

A 27 uniós tagállamban, valamint - Izlandon, Norvégiában és Svájcban - összesen 1 134 701 új autó került forgalomba, ami 7,4 százalékos csökkenést jelent éves összevetésben.

Az év első négy hónapjában több mint 4,8 millió személyautó talált gazdára, ez viszont 5 százalékos javulásnak felel meg - közölte hétfőn az európai autógyártók szövetsége (ACEA).

Utolsók között Magyarország

Az áprilisi visszaesés a gazdasági válság mellett azzal magyarázható, hogy kifutottak az autóvásárlásokat támogató kormányzati programok. Bulgáriában és Szlovákiában több mint 50 százalékos csökkenést mért az ACEA, Németországban pedig, ahol 2009 tavaszán az úgynevezett roncsprémium lendítette fel az autókereskedők forgalmát, 31,7 százalékos volt a visszaesés.

Magyarországon 3647 új autó került forgalomba áprilisban, ez 45 százalékos hanyatlást jelent, az év első négy hónapjában regisztrált 13 825 darabos eladás pedig több mint 50 százalékos visszaesést takar. A négyhavi adatok alapján Európában egyetlen ország szerepelt rosszabbul, Romániában ugyanis 56 százalékkal szűkült az autópiac éves összevetésben.