Uzsorást fogott a PSZÁF

Vágólapra másolva!
Engedély nélküli pénzügyi szolgáltatási tevékenység miatt 20 millió forint bírságra ítélt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) egy magánszemélyt, Fock Lajost.
Vágólapra másolva!

Piacfelügyeleti eljárást folytatott le a PSZÁF Fock Lajos ellen, aki a bizonyítékok szerint több százezer, esetenként több millió forint közti összegeket adott kölcsön, jelentős kamat fejében nehéz helyzetben lévő magánszemélynek. A hitelfelvevők egy része végrehajtási eljárás előtt álló, hitelképtelen állampolgár volt.

A felügyelet szerint a tranzakciók üzletszerűen végzett, jogosulatlan pénzügyi tevékenységnek, pénzkölcsön-nyújtásnak minősülnek. A magas kamat melletti illegális kölcsönzést nevezik a köznyelvben uzsorának, de ezt a kifejezést a felügyelet kerüli közleményében, mivel szabály szerint a "jogosulatlan pénzügyi tevékenység" írja le ezt az esetet. (Uzsorás szerződésnek számít a magyar jogban az a viszony, amely az egyik fél számára feltűnően aránytalan feltételeket szab, kihasználva hátrányos helyzetét.)

A PSZÁF 20 millió forint pénzbírságot szabott ki Fock Lajosnak, valamint eltiltotta a tevékenység további űzésétől. A büntetés előtt tavaly és idén már 8 esetben bírságolt a felügyelet.

A bírságok mértékének meghatározásakor a Felügyelet figyelembe veszi többek között az elkövetett vétség súlyát, a pénzügyi piacokra gyakorolt hatását, az érintett ügyfelek számát és a jogosulatlan tevékenység időtartalmát, valamint azt is, hogy a törvénysértést elkövető magánszemély együttműködik-e a felügyeleti vizsgálat során. A bírság meg nem fizetése esetén a felügyelet végrehajtást indít el és késedelmi pótlékot szab ki.