A Malév 32 milliós garanciájáról kérdezik szerdán Oszkót

Vágólapra másolva!
A Malév Zrt.-re terhelt 32 millió eurós garanciáról hallgatja meg az ügyvezető kormány pénzügyminiszterét, Oszkó Pétert az országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága szerdán. A viszontgarancia ugyanis felvetheti a hűtlen kezelés gyanúját.
Vágólapra másolva!

A bizottsági meghívó utal arra, hogy sajtóhírek szerint a Malév visszaállamosítása során derült fény arra, hogy a korábbi tulajdonos, az AirBridge Zrt. a Magyar Állam számára kikötött 32 millió eurós bankgaranciát a Malévra terhelte. A meghívó szerint a Malév által az orosz Vnyesekonombanknak nyújtott, azonos összegű viszontgarancia felveti a hűtlen kezelés gyanúját.

A megállapodásról szóló 2010. február 26-i kormányhatározatból kiderül, hogy a Malév fenntartja a jogot arra, hogy a garancia alapján történt kifizetések jogosságát vitassa, és az így kifizetett összeget a bíróságon visszakövetelje.

"Tekintettel arra, hogy a visszaállamosítás során a Malévval szemben fennálló követelések lényegében a Magyar Államot fogják terhelni, megítélésem szerint fontos tisztázni, hogy mikor és milyen körülmények között jutott a kormányzat tudomására a Malév Zrt. által az orosz Vnyesekonom Banknak nyújtott 32 millió eurós viszontgarancia" - olvasható a bizottsági elnök, Rogán Antal által aláírt meghívóban.

A magyar államé a többségi tulajdon

A magyar és az orosz kormány február 26-án állapodott meg a Malév további sorsáról. A magyar állam tőkeemeléssel és adósságok tőkévé konvertálásával 95 százalékos tulajdonhoz jutott a légitársaságban, míg a korábbi tulajdonos, az AirBridge, amelyben 49 százalékban az orosz Vnyesekonombank a tulajdonos, közel 5 százalék Malév részvényt birtokol.

Az MTI az ügyhöz közelálló forrásból úgy tudja, hogy a magyar jogban ismeretlen konstrukcióban az orosz állami Vnyesekonombank viszontgarantáltatott a Malévval 32 millió euró hitelt, amit az AirBridge kapott az orosz banktól.

A 2010. február 26-án született magyar-orosz megállapodás tartalmazta azt, hogy a Malév 32 millió euró garanciát kifizet a Vnyesekonombanknak, abból a garanciából, amit a légitársaság az AirBridge-nek, a korábbi tulajdonosának adott az orosz bank felé fennálló tartozásaira. Ennek fejében az orosz bank lemond a garancia fennmaradó részéről.

A megállapodás szerint az orosz bank ugyanekkora, 32 millió euró összegű hitelt nyújt a Malév számára a többi hitelhez hasonló kondíciókkal: végtörlesztés, hathavi EURIBOR plusz 500 bázispont kamat, öt éves futamidő. A megállapodásról szóló kormányhatározatban szerepel az, hogy a Malév fenntartja a jogot arra, hogy ennek a garanciának az alapján történt kifizetések jogosságát vitassa, és az így kifizetett összeget a bíróságon visszakövetelje.