Csökkenti a devizahitelek törlesztőrészletét az OTP

Vágólapra másolva!
Júniustól csökken a jen- és svájcifrank-alapú devizahitelek kamata az OTP-nél. A lépésnek köszönhetően egy 10 millió forintos, húszéves futamidejű kölcsön havi terhe 5 ezer forinttal csökken.
Vágólapra másolva!

Az ingatlanfedezetű svájcifrank- és jenalapú hitelek kamatait június elejétől mérsékli az OTP Bank - közölte kedden Kovács Antal, az pénzintézet vezérigazgató-helyettese. A lépéssel csökkennek az érintett adósok terhei.

A kamatcsökkentés addig lesz érvényben, amíg az árfolyam vissza nem áll egy elfogadható szintre - tette hozzá a bankár.

50 és 75 bázispontos csökkentés

A forint gyengülése következtében jelentős mértékben megemelkedtek azoknak az embereknek a törlesztési terhei, akik korábban svájcifrank- és jenalapú lakás-, illetve jelzáloghitelt vettek fel.

Noha a pénzpiaci mozgások a banktól független folyamatok, a legnagyobb hazai hitelintézet úgy határozott, hogy mérsékli az ügyfeleire nehezedő terheket, úgy, hogy júniustól a svájci frank alapú hiteleknél újabb 0,75 százalékpontos, a japán jen alapú hiteleknél pedig 0,50 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre.

Havi ötezer forintos is hozhat a lépés

A közelmúltban bejelentett 0,15-3 százalékpontos kamatcsökkentés után a mostanit kizárólag a forintgyengülés kompenzációja miatt lépi meg és várhatóan az év végéig alkalmazza a bank, rendszeres felülvizsgálat mellett. Az alacsonyabb kamatmértékeket a hitelintézet mindaddig fenntartja, amíg a svájci frank és a jen árfolyama legalább öt munkanapon keresztül a 175, illetve 200 forint alá nem süllyed.

Az OTP Bank érintett ügyfélköre a fizetési kötelezettség enyhülését a júniusi törlesztőrészlet csökkenésénél már tapasztalni fogja - közölte Kovács Antal. "Intézkedéseink az árfolyamgyengülést 10 forinttal mérséklik a svájcifrank- és jenhitelek törlesztőrészleteiben" - hangsúlyozta a szakember. A vezérigazgató-helyettes elmondta, például egy 10 millió forint összegű 20 éves futamidejű svájci frank alapú lakáshitellel rendelkező háztartás számára a csökkentés havonta 5 ezer forint megtakarítást eredményezhet.

Régen járt 175 alatt a frank

A Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyamai alapján 175 forint alatti frankárfolyamra legutóbb tavaly október 21-én volt példa, a japán jen pedig január 11-én volt 200 forint alatt, de ezek egy-egy napra vonatkoztak. Az legutóbb tavaly augusztus elején fordult elő, hogy a jenárfolyam öt napon keresztül ne lépje át a 200 forintos szintet, a frank esetében pedig 2008 decemberéig kell ehzhez visszamenni.

Azóta jókorát gyengült a forint, az elmúlt hetekben elsősorban a görög válság miatt a befektetők elfordultak az eurózónától. Az euróban lévő befektetésiket biztonságosabb eszközökre váltották, ennek eredményeként az euró dollárhoz mért árfolyama többéves mélypontra süllyedt. Ez a piaci hangulat a rizikósabbnak tartott forintnak sem tett jót, így az euró árfolyama a márciusi 265 forint körüli szintről 275-280 forintra emelkedett, ezzel párhuzamosan a sávjci frank és a jen is drágult. Az eurót kedden délután negyed négykor 277,50 forinton jegyezték, ekkor a svájci frankért 198, a jenért pedig 246 forintot kértek a piacon.