Deficitcsökkentésre buzdítanak az EU-pénzügyminiszterek

Vágólapra másolva!
A bontakozó gazdasági növekedés segítése érdekében az államháztartási hiány féken tartását és lehetőség szerinti további csökkentését tartották fontosnak az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei keddi brüsszeli találkozójukon.
Vágólapra másolva!

Az ülésen egyebek között áttekintették az euróövezet stabilitásának megőrzése érdekében hozott döntéseket, a nemzetközi gazdasági válság kezelésére hozott intézkedések kivezetésének kérdését, illetve a pénzügyi piac további szabályozásának helyzetét.

Uniós illetékesek méltatták a költségvetési deficit leszorítására hozott görög, portugál és spanyol intézkedéseket, és az államháztartási konszolidáció fontosságát hangsúlyozták valamennyi tagországban.

Elena Salgado spanyol pénzügyminiszter kedden jelezte, hogy jövőre összesen 1,8 százalékpontos hiánycsökkentést jelenthetnek azok az intézkedések, amelyeket a múlt héten, illetve azóta jelentett be vagy tervez a madridi kormány. Portugália pedig - korábbi jelzések szerint - olyan intézkedéseket hozott, amelyek a korábbi tervekhez képest idén egy, jövőre 2 százalékponttal csökkentik az államháztartás hiányát.

A nyilatkozók megerősítették, hogy az euróövezet nehéz helyzetbe került országainak támogatására mintegy tíz napja elhatározott 500 milliárd eurós pénzügyi mechanizmus felállítása szükséges volt, és hatásosnak bizonyult az euró szilárdságával kapcsolatos aggodalmak mérséklésében.

Jean-Claude Juncker, az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportjának elnöke bejelentette, hogy a tervek szerint pénteken újabb találkozót tartanak a 16 ország körében a mechanizmus működésével kapcsolatos részletek egyeztetésére.

Olli Rehn, az Európai Bizottság felelőse megerősítette, hogy a végrehajtó testület a tagországok közti együttműködés fokozásának keretében már a nemzeti büdzsék tervezésének időszakára előrehozná a gazdaságpolitikai koordinációt. Utalt arra is, hogy a bizottság olyan módosításokat javasol az euró stabilitását garantáló szabálycsomagon, amelyek nem követelnek szerződéses változtatásokat az unióban.

Tárgyaltak a miniszterek a jövő évi költségvetésről is. Több tagország állást foglalt amellett, hogy - tekintettel a nehéz nemzetközi gazdasági helyzetre - a büdzsének nem szabad emelkednie az idei szinthez képest.

Több nyilatkozó beszélt arról, hogy az EU-nak erőteljesebben támogatnia kellene nemzetközi partnereinél a pénzügyi tranzakciók megadóztatására vonatkozó felvetést. Ebben azonban egyelőre nem született közös álláspont.