Szja-bevallás: tanácsok későn ébredőknek

Vágólapra másolva!
Csütörtök éjfélig lehet leadni a személyi jövedelemadó bevallást, egyes posták emiatt kivételesen csak a határidő lejárta után zárnak be. Mit tehet, aki csak most eszmélt és hogyan úszható meg bírság nélkül, ha már nem maradt idő a papírok kitöltésére és elküldésére? Praktikus tanácsok az [origo]-n.
Vágólapra másolva!

Az APEH adatai szerint péntekig közel 2,5 millióan teljesítették bevallási kötelezettségüket, így a tavalyi adatokat figyelembe véve másfél millióan lehetnek azok, akik az utolsó napokra hagyták a feladatot. Hogy a munkáltatón keresztül hányan számolnak el, az néhány hét múlva derülhet ki, tavaly közel egymillióan tartoztak ebbe a körbe.

A bevallás bonyolultságától, vagyis a kitöltéshez szükséges papírhalom méretétől és az infrastruktúrától is függ, hogy mennyi ideig tarthat a tavalyi évről szóló számadás elkészítésére és beküldésére. Akinek van internetes elérése és ügyfélkapu hozzáférése (ehhez az is kell, hogy az önkormányzat aktiválja az elérést, ami napon belül elintézhető, ha nem kell sorban állni), az szinte percek alatt megcsinálhatja a bevallását, ha rendelkezik a jövedelemigazolásokkal és nem kell speciális tételeket elszámolnia.

Jó esetben csak egy pár kattintás

Az APEH honlapjáról letölthető programmal viszonylag egyszerűen letudható az adózói kötelezettség. Először telepíteni kell abev keretprogramot, majd le kell menteni a 2009-es szja bevallást. A program a kitöltés közben automatikusan jelzi, ha hibát észlel, de a végén érdemes még egyszer rányomni az ellenőrzés gombra. Az elkészült nyomtatványt ki kell jelölni elektronikus beküldésre, ami egy gombnyomás, majd a dokumentum feltöltéséhez be kell lépni az ügyfélkapuba a programon keresztül - ez szintén csak egy kattintás.

Bizonyos esetekben nem kell bevallással bajlódni, például ha csak gyesből, nyugdíjból vagy felszolgálási díjból származott jövedelem. A kitöltési útmutató 3. oldalától kedzve sorolja fel az adóhivatal, hogy milyen esetekben nem kell a bevallást benyújtani. Ha nincs ügyfélkapu hozzáférés, akkor a bevallást ki lehet nyomtatni és aláírás után postára adni.

Elvesztett egységcsomag

Amennyiben elveszett az adózói egységcsomag a megcímzett borítékkal, az APEH honlapján kikereshető, hogy milyen címre kell elküldeni a bevallást. Bizonyos posták az szja határidőre tekintettel a normál rendtől eltérő nyitva tartással várják az ügyfeleket (a speciális nyitvatartású postahivatalok listáját itt találja meg).

Aki nem tudja számítógéppel elkészíteni a bevallását és az egységcsomagot is elvesztette, az szerezhet nyomtatványt az APEH ügyfélszolgálatain is, ahol a bevallás kitöltésében is segítenek. Az aláírást nem szabad lefelejteni, nem kell minden oldalt szignálni, de előfordul, hogy nem csak a főlapot kell aláírni. Ha ez mégis lemarad, akkor az adózót levélben behívják az APEH-hoz, ahol alá kell írnia a nyomtatványt.

Hibás bevallás

Ha később az adózó rájön, hogy hibás bevallást adott le, akkor sincs veszve semmi, mert önellenőrzéssel javíthat a 0953-as nyomtatványon, de a főoldalon be kell ikszelni az erről szóló rubrikát. Az önellenőrzést nem kell lefolytatni, ha a helyesbítés összege kisebb száz forintnál. A korrekciót érdemes mielőbb megtenni, mert ha annak kapcsán további adófizetési kötelezettség adódik, akkor az összegre a jegybanki alapkamatnak megfelelő kamatot kell fizetni.

Ha vészhelyzet, például betegség, külföldi tartózkodás, vagy éppen az ítéletidő miatt (erről szóló írásunkat itt találja) nem tudja a határidőig leadni a bevallást, akkor igazolási kérelmet nyújthat be az APEH-hoz, amelyben leírja a történteket, csatolja az esetleges bizonyítékot (orvosi igazolás, vízum). A bevallást minél hamarabb pótolni kell, a szabályok szerint az akadály megszűnését követő 15 napon belül - mondta az [origo]-nak Mogyorósiné Gábor Hajnalka, az APEH elnökhelyettese.

A késedelem igazolására vonatkozó kérelmet a bevallással együtt kell benyújtani. Nem kell árvíz sújtotta területen élni ahhoz, hogy a nagy esőzésekre lehessen hivatkozni a kérelemben, az is kifogás lehet, ha az adózó éppen ilyen helyszínen tartózkodott a határidő előtt, és amiatt nem jutott haza, illetve késett a bevallással.

Akinek nem sikerül még ma leadni a bevallását, és nem is tudja kimenteni magát semmilyen elháríthatatlan külső indokra hivatkozva, arra mulasztási bírságot szabhat ki az adóhatóság, ez legfeljebb 200 ezer forint lehet, az esetlegesen még fizetendő adóra pedig a jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő késedelmi kamatot fizettetnek.

Bevallás fizetés nélkül

Ha a bevallást ugyan sikerül leadni, de az adózó nem tudja befizetni az esetleges adót, akkor érdemes a bevallás mellett egy fizetési könnyítési kérelmet is leadni, amelyben mérséklést, halasztást, vagy részletfizetést (akár ezek kombinációját) is lehet kérni az APEH-tól (ezek szabályairól itt olvashat részletesen).

Fontos, hogy a kérelemben kamat- és pótlékmentes könnyítésért folyamodjon az adózó, ellenkező esetben kamatot kell fizetni a fennálló tartozásra, még akkor is, ha megítélik, amit igényelt. Tavaly óta az szja bevalláson is lehet 4 havi részletfizetést kérni, ha a fizetendő összeg kisebb százezer forintnál, ehhez a főlapon be kell ikszelni egy rubrikát. Ha fizetési könnyítési kérelmet nem ad le az adózó és késve fizet, akkor a jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő késedelmi pótlékot kell fizetnie.