Visszaüthet a nagy görög megszorítás

Vágólapra másolva!
Éppen a drasztikus megszorító intézkedések mellékhatása révén kerülhet két év múlva államcsődközeli helyzetbe Görögország - jósolja az egyik nagy nemzetközi gazdaságelemző intézet. A német kancellár szerint a tét immár az euró és az európai egység megőrzése, ehhez pedig fel kell adni azt a gyakorlatot, hogy az országok tartósan lehetőségeik fölött élnek.
Vágólapra másolva!

Görögország a pénzügyi kisegítő csomag és a masszív költségvetési konszolidációs program ellenére valószínűleg végül mégis adósságállományának átstrukturálására kényszerül - jósolta szerdán az Economist Intelligence Unit.

A világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző cége legfrissebb világgazdasági prognózisában azt írta: a hatalmas kiadáscsökkentési tervek miatt a görög GDP olyan mértékű visszaesésétől lehet tartani, hogy az ebből eredő jövedelemkiesés semlegesítheti a konszolidációs erőfeszítések hatásait.

További aggodalom forrása a lakossági tiltakozás, amely a kormányzati eltökéltség gyengüléséhez vezethet. Mindezek alapján az EIU londoni elemzői azt jósolják, hogy Görögország - valószínűleg 2012-ben, amikor a piac erre már jobban fel lesz készülve - rákényszerül adósságszerkezetének átalakítására.

(Ez adott esetben az államcsőd bejelentésével is együtt járhat, de nem feltétlenül. Államcsődről akkor beszélünk, ha egy ország részben vagy egészben képtelen teljesíteni a felvett hitelek után esedékes törlesztést.)

Merkel: Európának új stabilitási kultúrára van szüksége

Eközben Angela Merkel német kancellár az euróövezet válságával foglalkozó rendkívüli nyilatkozatában úgy fogalmazott, a kialakult válság kezelése, illetve a hasonló válságok jövőbeni megismétlődésének megakadályozása létkérdés Európa, illetve az Európai Unió számára.

Merkel szerint az unió a legnagyobb kihívás előtt áll 1957-es alapítása óta. A valutaunió egyben sorsközösség, és a tényleges tét az európai eszme megőrzése - jelentette ki, hozzátéve, ha az euró megbukik, megbukik Európa is.

A német kancellár emlékeztetett Görögország nemzetközi megsegítésére, és elutasított azt a vádat, hogy Németország késve cselekedett volna. Kijelentette, az euró támogatása érdekében kidolgozott, több mint 700 milliárd eurós mentőcsomagnál is fontosabb az általános célkitűzés, az euró megmentése, a görög "járvány" terjedésének megakadályozása.

A német kancellár azt mondta, Európának új stabilitási kultúrára van szüksége, amely magában foglalja a nagyobb költségvetési fegyelmet, az adósságok megfelelő ütemű törlesztését, továbbá annak elkerülését, hogy az országok lehetőségeik felett éljenek. Elismerte, hogy ez utóbbi vonatkozik Németországra is, mely az elmúlt időszakban (német) rekord méretű államadósságot halmozott fel.

Merkel támogatásáról biztosította az Európai Bizottságnak azt a javaslatát, hogy a jövőben előzetesen betekinthessen a tagállamok költségvetési tervezeteibe. Úgy értékelte, hogy ez nem jelenti a nemzeti parlamenti jogkörök csorbulását. Megerősítette továbbá azt a célkitűzését, hogy a válságelhárításban, illetve a jövőbeni lehetséges kockázatok mérséklésében egy különleges pénzügyi alap képzésével a bankok is részt vegyenek.