Megérkeztek a görög milliárdok az MNB számlájára

Vágólapra másolva!
Görögország visszafizette a szerdán lejáró tartozását, így a magyar jegybank hozzájutott a görög állampapírokban lévő milliárdjaihoz.
Vágólapra másolva!

Görögország teljes egészében, rendben visszafizette szerdán lejárt tízéves, 8,5 milliárd euró értékű eurókötvényét, miután kedden megkapta a 110 milliárd eurós hitelkeret 14,5 milliárd eurós részletét az euróövezeti tagállamoktól - közölte a görög központi bank szerdán.

A szerdai tranzakcióval a magyar jegybank is hozzájutott a görög papírokban lévő pénzéhez. "A szerdán lejárt görög állampapírok visszafizetésével kapcsolatban semmilyen probléma nem merült fel" - közölte az [origo]-val a jegybank sajtóosztálya.

Milliárdok voltak görög papírokban

Május elején Simor András jegybankelnök közölte, a Magyar Nemzeti Banknak vannak olyan állampapírjai, amelyeket az adósságválságnak kitett dél-európai államok (Görögország, Spanyolország, Portugália) bocsátottak ki. A kijelentés azért volt érdekes, mert Görögországnak több milliárd euró adóssága járt le május 19-ig, ezek kifizetésétől függött, hogy csődbe megy-e az ország.

Az MNB összesen 20 millió euró értékű (szerdai árfolyamon ez több mint 5,6 milliárd forint) görög államkötvénnyel rendelkezett, és akkor még nem volt biztos, hogy Görögország képes lesz leróni a szerdán lejáró tartozást. Simor András akkor azt is elmondta, a jegybank kezében lévő spanyol és portugál állampapírok teljesen más megítélés alá esnek, mint a görög kötvények. (A hitelminősítőknél a spanyol és portugál papírok A kategóriába tartoznak, tehát sokkal biztonságosabbnak minősülnek, mint a költségvetési gondok miatt B kategóriába sorolt görögök kötvények.)

A jegybank befektetési politikája nagyon konzervatív: a szabály szerint csak AAA-A minősítésű eszközöket vásárolhat meg. A görög papírok a vásárlás után veszítették el ezt a minősítést, de a jegybank ennek megfelelően december óta építette le a görög papírokban lévő kötvényállományt. Az MNB legfeljebb 10,5 éves hátralevő futamidejű befektetéseket vállalhat, a megcélzott átlagos futamidő pedig 1,5 év.

Görögország a múlt héten szólt

A súlyos adósságválsággal küzdő Görögország vezetése egyébként a múlt héten kérte az Európai Unió (EU) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 110 milliárd eurós hitelkeretének megnyitását mondván, most szerdán jár le a 8,5 milliárdos eurókötvény.

A görög pénzügyminisztérium 5,5 milliárd eurót kért az IMF 30 milliárdjából, és 14,5 milliárdot az eurózónába tartozó tagországok 80 milliárd eurós keretéből. Az IMF már a múlt héten átutalta az 5,5 milliárd eurót a görög nemzeti banknak.