PSZÁF: Lakáshitelesek tízezrei kerülhetnek bajba

Vágólapra másolva!
Az idén a háztartási jelzáloghitelek jelenthetik a fő kockázatot a bankrendszerre nézve. Akár több tízezer adós veszítheti el a hitelfedezetet jelentő vagyontárgyát, legrosszabb esetben a lakóingatlanát - derül ki a PSZÁF legfrissebb elemzéséből, amely szerint a nyugdíjkasszák várható teljesítménye sem ad okot az optimizmusra.
Vágólapra másolva!

Bár a válság legzordabb időszakát, a 2008 szeptembert követő fél évet jellemző rendkívüli helyzethez képest számottevően mérséklődtek a kockázatok, de továbbra is jelentősek.

A magyar gazdaság kilátásai javultak, így a pénzügyi közvetítőrendszer likviditása érdemben javult, a további gyors kilábalást kedvezőtlen folyamatok és egyensúlytalanságok akadályozzák, és változatlanul számolni kell a nemzetközi piaci körülmények időközönkénti érdemi romlásával is - derül ki a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) szerdán közzétett kockázatelemzéséből.

A pénzügyi szektor kockázatai jelenleg a hitelpiacon láthatók. A bankrendszer portfóliója tavaly romlott, de megőrizte számottevő jövedelmezőségét, és több fontos strukturális mutatója jelentősen javult. A bankok tőkeellátása az év során javult, ám a nagy hitelkockázatot hordozó devizahitelek állományi súlyát nem sikerült érdemben csökkenteni.

Tízezrek fizetnek késve

Az összes hitelpiaci szolgáltató hiteleinek minősége 2009-ben jelentős ütemben romlott. Az év végén az összes hitelnek a szerződések darabszámát tekintve nagyjából egyharmada, állományi arányok szerint pedig egyhatoda késedelmes volt. A szerződések száma alapján a teljes állomány ötödénél, a hiteállomány szerint 7,4 százalékánál haladta meg a fizetési késedelem a 90 napot, vagyis ekkora volt az általánosan elfogadott nemzetközi minősítési gyakorlat szerint nem teljesítő hitelek aránya.

A hitelportfólió minőségével kapcsolatban a hitelezők fő kockázata 2010-ben az, hogy az adósok pénzügyi helyzete az év során nem javul, sőt, a munkanélküliségi és a vállalati csődráta tovább nőhet. A hiteladósok fő kockázata, hogy a már kibontakozott tartozásbehajtási folyamat során több tízezer további hiteladós veszíthetné el a biztosítékul lekötött vagyontárgyait, a legrosszabb esetben lakóingatlanát. Különösen veszélyeztetettek az a 90 ezer jelzáloghitellel rendelkező háztartás, amelyeknél 2009 végén 90 napon túli fizetési késedelem állt fent.

Kevés lehet a nyugdíjkasszák hozama

A biztosítási alszektor egészében véve stabil működési feltételekkel és pénzügyi helyzettel rendelkezik, magas jövedelmezőségű, és évről-évre számottevő belső tőketöbbletet termel. A befektetési vállalkozások 2009-ben csökkenő forgalmak és állományok ellenére is magas jövedelmezőséget és tőkemegfelelést értek el. A kedvező üzleti eredmény a 2009. március közepét követő tőkepiaci fellendülés következménye. Az alapkezelőkre bízott vagyon 2009-ben lendületesen gyarapodott, részint számottevő nettó tőkebeáramlás, részint pedig az év második negyedétől jelentősen kedvezőre fordult tőkepiaci környezet nyomán képződött hozamok következtében.

A pénztárak 2009-ben kedvező eredményeket értek el, mert az előző évi erősen negatív hozamteljesítményüket a tőkepiac újbóli fellendülésére támaszkodva gyakorlatilag megfordították. Az alszektor átlagos hozamszintje kiemelkedően magas lett, a pénztári vagyon pedig egy év alatt egyharmaddal bővült. A siker ellenére a magánnyugdíjpénztáraknál jelentős kockázata annak, hogy nem érnek el kielégi hozamot, mert a a rendszer létrejötte óta a teljes pénzáramra számolt átlagos hozamráta reálértékben ma is enyhén negatív - írja a PSZÁF-elemzés.