Bajban lehet az euró, ha nem veszik a jegybankok

Vágólapra másolva!
Az EU egyik törésvonalára világít rá a német short-tiltás körüli vita; még tovább zuhanhat az euró a befektetők óvatossága miatt; kérdésessé vált az amerikai bankreform sikere; megállapodott hitelezőivel a Dubai World; csődbe ment az első romániai pláza. Gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

A Németország és Franciaország - az eurózóna két legnagyobb gazdasága - között a short típusú ügyletek betiltása ügyében kialakult nézetkülönbség rögtön kétségessé teszi, képes-e az európai közösség megalkotni azt a közös pénzügypolitikát, amely szükségesnek tűnik az euró megmaradásához - írja a Reuters.

Egyre szkeptikusabbak az euróval kapcsolatban a hosszú távú befektetők és a világ jegybankjai. Márpedig ha nem is kezdik eladni a közös európai pénzt, önmagában az is nagy nyomást helyezhet az árfolyamra, ha ezek a szereplők szüneteltetik az euróvásárlásaikat - írja a Wall Street Journal.

Kérdésessé vált a Barack Obama amerikai elnök által támogatott átfogó bankreform sikere, miután a szenátus elutasította a törvényjavaslatról szóló vita lezárását - számolt be a Fox Business. A javaslat egyebek között erősen korlátozná a pénzintézetek spekulatív tevékenységét.

Megállapodott hitelezőivel 14,4 milliárd dollárra rúgó tartozásai visszafizetéséről a februárban nehéz helyzetbe került Dubai World cégcsoport - jelentette a Bloomberg. A következő évben az állami tulajdonú holding 4,4 milliárd dollár visszafizetését vállalta.

Bedőlt a Tiago Oradea nevű nagyváradi bevásárlóközpont, fejlesztője még a befejezés előtt fizetésképtelenné vált, 65 millió euróval maradt a finanszírozó Unicredit bank adósa - értesült a román Ziarul Financiar. A bíróság által kirendelt csődbiztos a beruházási érték feléért, 35,5 millió euróért hirdette meg a központot.