Jó hajrával zárta a hetet a forint

Vágólapra másolva!
Az ideges nemzetközi piaci hangulat hatására összességében nem zárt jó hetet sem a forint, sem a pesti tőzsde, de a magyar pénz árfolyamának pénteki erősödése kozmetikázta a képet. A BUX szinte végig esett, így 23 200 pontról 21 680-ra süllyedt az index. Ha az eurózóna nem tudja elhitetni a befektetőkkel, hogy képes úrrá lenni az adósságválságon, újabb mínuszokra számíthatunk.
Vágólapra másolva!

Rosszul indult a hét utolsó kereskedési napja a nemzetközi és a magyar piacokon. A pesti tőzsde esés után meredek lejtőre került, bár a nap során napvilágot látott jó hírek és az amerikai reformcsomag miatt emelkedő a New York-i tőzsdéken kialakult jó hangulat csökkentette a hátrányt. A forint jobban szerepelt, a péntek délután erősödött, így az euró jegyzése a 278 forint körüli tartományba csökkent.

A héten az eurózóna országainak költségvetési problémái, ezzel összefüggésben pedig az euró dollárhoz mért árfolyamának alakulása határozta meg a befektetői hangulatot. Bár Görögország mellett Spanyolország és Portugália is megszorításokat jelentett be annak érdekében, hogy stabilizálódjon a héten többéves mélypontra zuhanó euróárfolyam, a befektetők amiatt is aggódnak, hogy a bejelentett megszorító intézkedések gátat vethetnek a lassan meginduló gazdasági növekedésnek az eurózónában.

Az euró rángatta a forintot

Az euró a hét első felében gyengült a dollárral szemben, szerdán erősödni kezdett. Nem tudni biztosan, mitől kapott erőre az európai pénz, piaci pletykák szerint az Európai Központi Bank avatkozott be a piacon az euró védelmében, azaz eurót vásárolt. A hét második felében fokozatosan javult az euró, így a dollárhoz mért jegyzése egyre feljebb került.

A korábbi napokban az euró gyengülésével párhuzamosan a forint is veszített értékéből, így az euró dollárral szembeni drágulása jót tett a forintnak is. A magyar bankközi devizapiacon a héten 278 és 282 forint között ingadozott az euró jegyzése, kivéve csütörtököt, amikor az ideges és pesszimista piaci hangulatban, a zloty gyengülésével párhuzamosan, 284,50 forintig szaladt az euró. Devizakereskedők az [origo]-nak azt mondták, piaci pletykák szerint a lengyel jegybank a gyengülés megállítása érdekében zlotyvásárlásba kezdett, ezzel erősítette a helyi devizát. Ez pedig a forintot is visszaterelte a 280-282 forintos sávba, ahonnan péntek reggel elindult.

Bár pénteken a részvénypiacok rosszul kezdtek az eurózónával kapcsolatos aggodalmak miatt, délután az amerikai pénzügyi csomagnak örülő New York-i tőzsdék emelkedése megállította az esést, bár ez nem volt elég ahhoz, hogy a legfontosabb európai mutatók pluszba lendüljenek. A délután kibontakozó kedvező befektetői hangulat a forintot viszotn szép hajrára késztette, ennek köszönhetően több mint 2 forinttal lett olcsóbb az euró.

A BUX bukott a héten

A magyar tőzsde indexe végül 1,3 százalékos mínuszban zárta a pénteki kereskedést, az egy héttel korábbi végeredményhez képest pedig 6,5 százalékkal került lejjebb. A vezető részvények heti teljesítményét nézve egyedül a Magyar Telekom ért el pluszt, a távközlési részvény árfolyama a múlt pénteki záráshoz képest mindössze 1 százalékkal 672 forintra drágult. A másik véglet a Mol volt, az oljapapír jegyzése több mint 10 százalékkal esett. Az OTP az irányadó indexhez hasonlóan több mint 6 százalékos mínuszt volt kénytelen elkönyvelni, a Richter pedig 5 százalékos értékcsökkenést tudhat maga mögött.

Az [origo]-nak nyilatkozó szakértők szerint a héten nem történt más, mint hogy a jellemzősen ideges piaci hangulatban hánykolódott a forint. Úgy vélik, ha megnyugodnak a kedélyek, és az eurózóna országai elhitetik a befektetőkkel, hogy képesek úrrá lenni az adósságválságon, akkor az euró dollárhoz mért árfolyama stabilizálódhat vagy erősödésnek indulhat, a részvénypiacokra vissaztérhet a vásárlói kedv. Ez a forgatókönyva forintnak és a BUX-nak is jót tenne. Ellenkező esetben további lejtmenetre van kilátás.