Fizetésemelésüket áldozzák fel a cégért az Opel dolgozói

Vágólapra másolva!
Lemondanak különböző jutalékaikról, illetve a fizetésemelésükről az Opel alkalmazottai, hogy hozzájáruljanak a gyár talpra állításához. Az erről szóló megállapodást pénteken írta alá a General Motors leányvállalatának európai igazgatója és a németországi alkalmazottak üzemi tanácsa. 
Vágólapra másolva!

A szóban forgó összeg a bejelentés szerint évente 265 millió eurót tesz ki, és ennek oroszlánrészét, évente 176,8 milliót a négy németországi üzem alkalmazottai vállalják. A legnagyobb német üzemben, a hesseni Rüsselsheimben tartott közös sajtóértekezleten elmondták: az alkalmazottak vállalták, hogy 2010-ben, illetve 2011-ben lemondanak a szabadság-, illetve a karácsonyi pénz feléről, a korábban előirányzott fizetésemeléseket pedig elhalasztják. Német források szerint a General Motors hasonló megállapodásokat kíván kötni az Opel többi európai üzemével is.

Nick Reilly, a General Motors európai igazgatója a gyár jövője szempontjából rendkívül fontos megállapodásról beszélt. A tárgyalások egyébként hónapok óta zajlottak az európai menedzsment és az üzemi tanácsok között a munkavállalóknak a szanálásához történő hozzájárulásáról. Mindez azonban még nem jelenti azt, hogy pont került volna az Opel szanálási ügyének végére.

A munkavállalók hozzájárulása is abban az esetben lép csak érvénybe, ha a General Motors megkapja a remélt milliárdos támogatást az érintett európai országok kormányaitól. Az amerikai autógyár 1,9 milliárd eurót remél, és a várakozások szerint több mint 1 milliárd eurót ebből a német kormány, illetve a németországi Opel-üzemeknek otthont adó négy tartomány - Hessen, Észak-Rajna-Vesztfália, Rajna-Pfalz és Türingia - adna.