Vágólapra másolva!
Új megszorító gazdasági csomagtervet fogadott el a spanyol kormány csütörtökön az ország tetemes költségvetési hiányának lefaragására.
Vágólapra másolva!

A spanyol kormány csütörtökön új megszorító gazdasági csomagtervet fogadott el az ország tetemes költségvetési hiányának lefaragására.

Az intézkedéssel fel akarják gyorsítani a hiány lefaragásának ütemét és jelzést akarnak küldeni a világpiacoknak, hogy kordában tartják a deficitet - mondta Maria Teresa Fernández de la Vega miniszterelnök-helyettes a kormányülést követően. A terv 15,25 milliárd euró megtakarítást helyez kilátásba 2010-2011-re, a 2009-es GDP arányos 11,2 százalékos költségvetési hiányt ebben az évben 9,3, jövőre 6 százalékosra akarják leszorítani.

Csütörtökön a közalkalmazottak bérének csökkentését jelentették be. Ez a magasabb beosztású funkcionáriusok esetében 8-10 százalékos, az egyszerű alkalmazottak esetében 0,5-7 százalék lesz, és már júniustól életbe léptetik. Ezeket a fizetéseket 2011-re teljesen befagyasztják. Egy másik népszerűtlen döntés a nyugdíjak értékállóságának szüneteltetése lesz 2011-ben.

A csütörtöki rendeletek egy nagyobb, 2013-ig szóló, 50 milliárd eurós költségcsökkentési terv részei.