Aggódnak a pénzügyőrök a kormány tervei miatt

Vágólapra másolva!
Aggódik a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) szakszervezete a kormány összevonási terve miatt, szerintük sokan veszíthetik el állásukat az átszervezésben. Az érdekvédők szerint a bizonytalanság a bevételek begyűjtését veszélyezteti.
Vágólapra másolva!

Elfogadhatatlannak tartja a Vám- és Pénzügyőrség Független Szakszervezete (VPFSZ), hogy a kormány javaslata szerint a vagyongazdálkodásról szóló törvénycsomagban kormánybiztos alá rendelik a vám-és pénzügyőrséget - mondta Holecz Gábor, a VPFSZ elnöke.

A szakszervezeti vezető közölte: ez a terv a közel 143 éves múltra visszatekintő testületben "hihetetlenül nagy a bizonytalanságot keltett mind a hivatásos és mind a közalkalmazottak körében", sokan állásuk elvesztésétől félnek. "Nincs tisztázva az sem, hogy hogyan alakul a hivatásos állományúak sorsa, mi lesz a nyomozati területen dolgozókkal, és mi lesz a vezetői réteggel" - tette hozzá Holecz Gábor.

Hangsúlyozta: természetesen megvárják a kormány megalakulását, mielőtt az érdekvédelmi eszközökhöz folyamodnának, de a szakszervezeti vezető szerint mielőbbi érdemi párbeszédre van szükség, mert a bizonytalanság "lassan a bevételek beszedésének hatékonyságát veszélyezteti".

"Ezt tovább fokozza a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény, amelyben már a nem vezető beosztású köztisztviselők is indoklás nélkül felmenthetők, ami további bizonytalanságot okozhat az adóigazgatásban dolgozóknál is" - szögezte le.

Jelezte: a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szervezetén (FRDÉSZ) keresztül kezdeményezték a szakszervezeti konföderációkkal az egyeztetést ebben a tárgykörben is, hogy minél hamarabb egységes érdekvédelmi álláspontot tudjanak kialakítani.

"Fontos, hogy a kétharmados felhatalmazással bíró kormány az érdekegyeztetés rendszerét tisztában tartva hozza meg az átalakuláshoz tartozó döntéseket" - mondta.

A Fidesz törvényjavaslata szerint megszűnne az önálló APEH és a VPOP, helyettük egy nagy szervezetbe olvadnának, amely kiegészülne az adórendőrség intézményével is. A Magyar Nemzet szerint 2000 ember kaphat állást az adónyomozó hatóságnál. A Fidesz politikusai szerint az összevonás nem jár elbocsátásokkal, mivel csak az egyik területről a másikra helyezésről van szó.