Erős védelmet akar a fogyasztóknak Matolcsy

Vágólapra másolva!
A verseny fokozásával, a magyar cégek pozíciójának javításával, a közbeszerzések átalakításával, a bankok erősebb felügyeletével, és megyei szintű fogyasztóvédelmi szabályozással erősítené a magyarországi fogyasztóvédelmet a szombaton hivatalba lépő nemzetgazdasági miniszter.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlés történetében először lesz állandó fogyasztóvédelmi bizottság a parlamentben, amely ma meghallgatta Matolcsy György kijelölt nemzetgazdasági minisztert, akinek a kinevezését tizenkét igen és négy tartózkodás mellett támogatta is.

Matolcsy elmondta, hogy az elhibázott jegybanki és kormányzati politika miatt terjedtek el a devizahitelek, és emiatt a hitelfelvevők egy része nagyon nehéz helyzetbe került az utóbbi években. Ezt a helyzetet meg kell oldani, ez erkölcsi kötelessége a kormánynak, hangsúlyozta a leendő nemzetgazdasági miniszter. Az új kabinet heteken belül kidolgozza azt a csomagot, amely segítséget nyújt a devizahiteleseknek. Ez a rendszer önkéntes alapon fog működni. A helyzet rendezésében, amely gazdaságpolitikai és fogyasztóvédelmi kérdés is, az állam és a bankrendszer is szerepet fog vállalni.

A pénzügyi szektorról Matolcsy elmondta, hogy csak látszólagos a verseny, magasan vannak a kamatok, magasak a banki költségek, lassan válnak érezhetővé a jegybanki kamatcsökkentések a kereskedelmi bankoknál, és bajok vannak az egyoldalú szerződés-módósítások tilalmának betartatásával. Ezen is változtatni fog a kormány, de konkrétumokat nem mondott, az azonban biztos, hogy prioritásként kezelik ezt a kérdést, és a részletek kidolgozásán munkálkodnak.

A miniszterjelölt elmondta, hogy a közbeszerzések rendszerét is át kell alakítani, segíteni kell a magyar vállalkozásokat ezen a területen is, és a jövőben olyan cég nem indulhat a közbeszerzéseken, amelynek az anyavállalata offshore cég.

Matolcsy újból kiemelte, hogy a szombaton hivatalba lépő kormány erősíteni akarja a magyar cégeket és a versenyt. A kereskedelemben olyan rendszert kell teremteni, amelyben a multinacionális cégek úgy működnek, ahogy az anyaországukban, vagyis nem lehet számukra kedvezőbb az itteni szabályozási környezet, mint az anyaországban.

A fogyasztóvédelem fokozása érdekében a megyei szintű fogyasztóvédelmet is megerősítik, a megyei kormányhivatalokban is lesz fogyasztóvédelmi hatóság, és a civilszervezeteknek is nagyobb szerepet szánnak a fogyasztóvédelem működtetésében.