Az államháztartási törvényt módosítaná a költségvetési tanács

Vágólapra másolva!
A Magyar Köztársaság Költségvetési Tanácsa (MKKT) az államháztartási törvény technikai módosítását javasolja.
Vágólapra másolva!

"A pénzügyminisztériummal folytatott szakértői szintű konzultációk eredményeit is felhasználva a tanács javaslatot tesz az országgyűlésnek az államháztartási törvény módosítására annak érdekében, hogy a külső tételek jegyzéke és meghatározása még a költségvetési tervezés előtt egyértelművé váljék" - írja a MKKT a honlapján.

A hatályos törvény szerint a jogszabálynak tartalmaznia kéne az úgynevezett külső tételeket. Ezek csak elsődleges bevétel vagy kiadás lehet, viszont az már politikai döntés kérdése, hogy ezek közül melyeket minősíti külsőnek a törvényhozó, ezért - érvel a tanács - parlamenti vitának kell eldöntenie a kérdést.

Az MKKT javaslata szerint ilyen külső tétel lenne a lakossági illeték, a cégautóadó, a játékadó vagy a személyi jövedelemadó (a részletes listát itt érheti el). Nem ajánlja külső tételnek viszont az adóegyszázalék közcélú felhasználását vagy a vagyoni kárpótlást.

Ugyancsak javasolja a tanács az államháztartási törvény kiegészítését azzal az előírással, hogy a költségvetési törvényjavaslatot a kormány a benyújtás pillanatában hatályos törvényeknek megfelelő formában és tartalommal legyen köteles benyújtani.