A feketegazdaságban bízhat Dél-Európa

Vágólapra másolva!
A dél-európai államokat a feketegazdaság mentheti meg a társadalmi zavargásoktól, a kínai növekedés lassul, India egyre nagyobb lehetőséget jelent, a világ egyik legnagyobb divatcége, az Inditex is megkezdte ott a terjeszkedését.
Vágólapra másolva!

Hiába a 750 milliárd eurós európai mentőcsomag, a dél-európai államok továbbra is az adóssághegyeikkel, a költségvetési hiányukkal, és magas munkanélküliséggel küzdenek. Az elkeserítően rossz gazdasági mutatók mellett még sincsenek egyelőre zavargások se Olaszországban, se Portugáliában és Spanyolországban, mert a fekete gazdaság enyhít a válságukon, írja keddi számában a Wall Street Journal.

A dél-európia államok gazdasága nagymértékben a turizmusra és a szórakoztatóiparra épül, ahol a számlákat az esetek nagy részében készpénzzel rendezik, aminek egy része nem a legális jövedelmekben jelenik meg. A fejlődő országokban a GDP-nek akár a 40 százalékára is rúghat a fekete és a szürke gazdaság, az OECD-országokban ez az arány olyan 20 százalék körül mozog, de a pontos értékeket lehetetlen felbecsülni.

Lassul a kínai ipari termelés bővülése, ami a világ harmadik legnagyobb gazdaságának a lassulását jelzi. A kormány ingatlanspekulációt fékező intézkedései csökkentik az ingatlaneladások és -építések számát, miközben az európai adósságválság tovább fokozhatja a kínai növekedés lassulását az exportkereslet csökkenése miatt. Elemzők szerint Kína ezért halogathatja az alapkamat-emelést, vagy hagyhatja, hogy a jüan ismét felértékelődjön a dollárral szemben azok után, hogy az év első negyedévében 11,9 százalékkal nőtt a gazdaságuk, írja kedden reggel a Bloomberg.

Megnyitotta első üzletét a Zara Indiában, írja a bbc.co.uk. A tuljadonos spanyol Inditex társas vállalkozásban hajtotta végre az indiai Tata holdingcsoporttal a beruházást Delhiben. A következő hetekben még egy üzlet nyílik szintén Delhiben, és egy Mumbaiban (Bombay).

A Pull and Bear, Mango, Berschka és Stradivarius márkákat is birtokló Inditex-csoport a terjeszkedéssel sikeresen kipárnázta magát a kedvezőtlen spanyolországi gazdasági hatások ellen. " Az 1,1 milliárd lakosú, az első negyedévben 8,6 százalékos növekedést produkáló India mérföldkőnek számít a cég ázsiai terjeszkedésében." - közölte a csoport. A vállalatcsoport értékesítésének jelenleg 12 százaléka történik az ázsiai országokban.