Több tonna szennyezett szőlőt találtak magyar diszkontokban

2010.06.01. 14:00

Májusban több magyarországi áruházban is növényvédőszerrel szenyezett csemegeszőlőt talált hatóság, az elmúlt héten több mint hat tonnát.

Hétfőn közel két tonna klórmekváttal szennyezett csemegeszőlőt talált a hatóság az Aldi üzletében - derül ki az agrártárca jogsértéseket felsoroló listájából. A héten nem az Aldi az első, pár nappal korábban - május 26-án - a Penny Market került fel a feketelistára, mert 4,4 tonna ugyancsak klórmekváttal szennyezett szőlőt találtak a boltjaiban.

Három héttel ezelőtt a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal azt közölte, hogy a nagyobb áruházláncoknál és importőrnél tartott hatósági vizsgálat során indiai csemegeszőlőből vettek mintát az ellenőrök és a Spar Magyarország telephelyén május 3-án és május 6-án vizsgált, a 4FRUIT spol. s. r. o. importőr által forgalmazott mintákban a határértéket meghaladó klórmekvátot találtak. A hatóság valamennyi tétel forgalmi korlátozását és az áru visszahívását elrendelte.

A hivatal közölte, a forgalomba került indiai eredetű szőlő nem okoz közvetlen egészségügyi károsodást. Egyúttal a hívatal arra is felhívta a figyelmet, hogy a láncok az Európai Bizottság klórmekvát hatóanyagra vonatkozó végleges állásfoglalásáig indiai származású csemegeszőlőt csak a saját önellenőrzésben elvégzett, kedvező eredményű biztonsági analitikai vizsgálatok után hozzanak forgalomba.