Drasztikus élelmiszer-drágulást hoz a rendkívüli időjárás

Vágólapra másolva!
Az utóbbi hetek csapadékos időjárása miatt a következő napokban, hetekben a gyümölcsök, zöldségek ára jelentősen emelkedhet. A dinnyetermés súlyos veszélyben van, attól azonban nem kell tartani, hogy kiürülnek a piacok, még burgonyából sem lesz hiány - de ennek is meglesz az ára.
Vágólapra másolva!

"Biztos vagyok benne, hogy idén jóval drágábbak lesznek a zöldségek és a gyümölcsök az időjárás miatt, mint tavaly. Borzalmas a helyzet, a sárgabarack a földön, a cseresznye reped, sok kiló epret ki kellett dobni, mert elrohadt" - mondta az [origo] munkatársának egy, a Fény utcai piacon örkényi gyümölcsöt áruló asszony. Egy másik kofa szerint nincs már mit tenni, rossz lesz a termés az idén. "Ha most elállna az eső, már akkor is baj lenne" - tette hozzá. Egy termelő kérdésünkre keserédes humorral csak annyit mondott: "legalább nem kell slagozni".

Májusban az eddig megszokott csapadékmennyiség többszöröse esett le Magyarországon, országos átlagban a mérések kezdete óta a legcsapadékosabb májusról lehet beszélni. Az extrém időjárás okozta károkat egyelőre nem lehet felbecsülni, de az biztos, hogy a földeken, a zöldség- és gyümölcstermelőknél végzett pusztítás a pénztárcánkat is érinti.

Egy hét múlva

"Konkrét számot a várható áremelésre nem lehet mondani, de az biztos, hogy lesz drágulás, mert jelenleg is rengeteg zöldség és gyümölcs vízben áll, még a fóliasátrak is" - mondta érdeklődésünkre Görög Zoltán növényvédelmi szaktanácsadó, hozzátéve: a piacokon már akár egy héten belül látható lesz a drágulás.

Várhatóan jelentősen, akár 50-100 százalékkal drágul a gyümölcsök többsége, így a szamóca, a meggy, a cseresznye, az őszibarack. Az alma kivétel lehet, mert az utóbbi években túltermelés volt, ezért ebből várhatóan nem lesz hiány. "A zöldségek esetében visszafogottabb, 20-30 százalékos lehet a drágulás, de az áremelkedés nagyban függ attól, hogy a következő napokban milyen további pusztítást végez az időjárás" - mondta Görög Zoltán. Kijelentette, a dinnye esetében a legrosszabb a helyzet, a termés óriási része ment tönkre.

Egy éppen a földjéről hazatérő, név nélkül nyilatkozó gazda azt mondta az [origo]-nak, telítődött a talaj vízzel, a további esőzés tengerré változtatja a földet, tönkreteszi azt is, ami eddig megmaradt. A víz miatt képtelenség növényvédő szerekkel kezelni a termést, ezért nem tudni, később milyen kárt okoznak majd a betegségek - túl azon, hogy a termés várható minősége eleve kétséges.

Lőttek a lengyel importnak

Az árakat az is felverheti, hogy az elmúlt években olcsó importárut behozó lengyel gazdák földjeit is elöntötte a víz. "Ha csak a Magyarországon 1700 hektáron, Lengyelországban 30 ezer hektáron termesztett kelkáposztát vesszük példának, szinte kizárt, hogy lengyel import jöjjön az idén, ami persze akkor lenne jó a magyar gazdáknak, ha ők nem küzdenének hasonló gondokkal" - mondta Görög Zoltán.

"Az árak alakulásáról egyelőre nem tudok mit mondani, majd a szabad piac határozza meg őket, de a kilátások rosszabbak, mint egy-két héttel ezelőtt voltak" - mondta az [origo]-nak Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. A szakmai szervezet jelenleg is várja a gazdáktól az adatokat, e hét végére, jövő hét elejére készülhet el az az elemzés, amelyből kiderül a terméskiesés mértéke. A múlt hét végéig összesített adatok alapján 15-20 százalékos kieséssel számolhatunk, az azóta leesett eső miatt ez az arány csak növekedni fog, emiatt pedig jelentősen emelkedhetnek az árak - közölte Mártonffy Béla.

Krumpli dupla áron?

A vízben álló földek és a kezelés hiányában várható növénybetegségek okoznak fejfájást a burgonyatermelőknek is - közölte Kecskés Gábor, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács, valamint az egyik legnagyobb burgonyatermelő cég vezetője. Azt mondta, már most látszik, hogy legalább a tervezett mennyiség 10 százaléka kiesett, de naprakész információ még nincs, most folynak a felmérések.

A szervezet információi szerint a környező országokban nem jobb a helyzet, a nagy nyugat-európai burgonytermelő országokban (Franciaország, Hollandia, Németország) viszont sokkal kedvezőbb. Ezért hiánytól nem kell tartani, importból fedezhető lesz a kereslet. Mivel várhatóan a hazai kínálat visszafogott lesz, ezért a nyugat-európai termelők jó eséllyel magas áron fogják eladni a krumplit. Kecskés Gábor szerint nem zárható ki, hogy a tavalyi 40 forintos kilónkénti ár dupláját kell majd fizetni ősszel a burgonyáért.

Katasztrófa dinnyefronton

Itthon a dinnyetermesztők állnak a legrosszabbul. Egy Magyarország leghíresebb dinnyetermő vidékén, Csányban termelő, hallhatóan elkeseredett gazda kérdésünkre azt mondta: "Ötvencentis víz áll a fóliasátorban, hiába szivattyúzzuk innen oda, nincs elvezetés, és a föld sem nyeli már el. Kukába ment a teljes termés". Azt mondta, nem nyilatkozik névvel, mert nem akar nyilvánosann keseregni, de "senki sem csinál semmit, az önkormányzat sem, a termés pedig elúszott".

A sok eső miatt az ország legfontosabb dinnyetermő vidékei közül Hevesben hatvan, Szabolcsban kilencven, Békés megyében, Medgyesegyháza környékén pedig huszonöt százalékos volt a dinnyepusztulás. A szabolcsi gazdák úgynevezett helyrevetéssel várhatóan tudják pótolni a kiesést, Békés megyében pedig az elmúlt évek kiszámíthatatlan időjárása miatt egy ellenállóbb dinnyefajta termesztésére álltak át.

Kétségkívül siralmas a helyzet a dinnyeföldeken, de lesz elég dinnye - jelentette ki megkeresésünkre Simonka György, a dinnye- és paprikatermesztéssel foglalkozó Simba Hungary ügyvezető igazgatója, fideszes parlamenti képviselő. Az árakról nem akart prognózist adni, annyit azonban megjegyzett, az idén várhatóan nem lesz példa irreálisan alacsony, 50 forint alatti kilogrammonkénti árra.

Az áremelkedés Simonka szerint részben amiatt várható, hogy az áruházak érzik a magyar termelők helyzetének javítását célzó kormányzati szándékot, és nem akarnak majd ezzel szembemenni. A képviselő szerint várhatóan szabályokkal is igyekszik majd a kormány elérni, hogy a multinacionális láncok ne mondhassanak olyan átvételi árat a magyar gazdáknak, amelynél szinte nem éri meg termelni. Ez is az árak emelkedését eredményezi, ám a jelentősebb drágulást megakadályozza, hogy ezen a területen a feketén gazdálkodók leverik az árat.