Pénzmosással vádolják a Vatikán bankját

Vágólapra másolva!
Pénzmosással gyanúsítja a római ügyészség a Vatikán bankját, az IOR-t - írta a La Repubblica kedden. A vád szerint a bank számlákat tartott fenn olyan emberek számára, akik adócsalással és pénzmosással vádolhatók.
Vágólapra másolva!

Az olasz lap szerint az IOR-nál és 10 banknál - köztük olyan nagyoknál, mint az Intesa San Saolo és az Unicredit - nyomoz a hatóság. Az IOR, kihasználva offshore pozícióját, több vallásos rend és katolikus szövetség, egyesület számláját kezeli.

Az Istituto Per Le Opere Di Religione nevű vatikáni pénzintézet több olasz banknál nyitott számlát anélkül, hogy a számlatulajdonos nevét megadta volna, helyette minden esetben az IOR betűszó áll.

Az egyik számlára, amelyet a vatikáni bank eredetileg a Banca di Románál nyitott - a pénzintézetet közben az UniCredit vette át - az utóbbi években hatalmas összegeket utaltak. A kontóra csak 2007-ben 32 és 80 millió euró közötti értékben érkeztek havi befizetések és két év alatt 180 millió eurónyi pénzmozgást találtak az egyik számlán. A nyomozók abból indulnak ki, hogy az IOR olyan embereket fedez, akik pénzmosással és adócsalással gyanúsíthatók.

A Straits Times a témával kapcsolatban megemlíti, hogy a Banco Ambrosiano 1982-ben amiatt omlott össze, hogy megvádolták maffiakapcsolatokkal és politikai terrorizmussal. Az esetben érintett lehetett a Vatikán is, ezért tiltakozások kezdődtek az akkori vezető Paul Marcinkus ellen.