Távozik a Sony Gödöllőről, elbocsátanak 540 embert

Vágólapra másolva!
December végén bezárja gödöllői gyárát a Sony, a polgármestert is meglepő döntés 540 embert érint. Az elbocsátandó dolgozókat a Magyar Posta mentheti meg, a cég ugyanis Gödöllőn szeretné létrehozni logisztikai központját, ám az első közbeszerzési eljárás nem járt eredménnyel.
Vágólapra másolva!

"Derült égből villámcsapás" - kommentálta az [origo]-nak a Sony gödöllői gyárának bezárásról szóló hírt Gémesi György, Gödöllő polgármestere, és hozzátette: a cég képviselői szerda reggel közölték vele, hogy bezárják a gyárat.

A városvezető beszélt azóta a munkaügyi központtal, ahol még nem tudtak a gyárbezárásról. Gémesi György elmondta, hogy az 540 fő elbocsátása jelentősen megdobja a gödöllői munkanélküliséget, és komoly bevételkiesést jelent a városnak. A több mint félezer fős leépítés érzékenyen érinti a Pest megyei várost. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) áprilisi adatai alapján a városban 20 915 munkavállalásra képes lakos és 890 nyilvántartott álláskereső volt, vagyis az ÁFSZ által mért munkanélküliségi-mutató 4,26 százalékos.

A polgármester elmondta, bár nagyon rossz hír a Sony távozása, ha minden jól megy, akkor a gyárból elbocsátandó emberek munkát kaphatnak a Magyar Posta Gödöllőre szánt logisztikai központjában.

A Posta mentheti meg az embereket

A Magyar Posta tavaly nyáron jelentette be, Gödöllőre telepíti - a 2012-es postai liberalizáció után a cég versenyképességének megőrzéséhez - szükséges központot, ahol akár 700 ember is munkát kaphat.

A létesítményre kiírt közbeszerzési eljárás azonban az első körben elbukott, pontosabban érvényes lett, de eredménytelen. "Amennyiben kiírják a következő eljárást, és sikeres lesz, akkor természetesen megépíti a cég a központot, ami valóban munkát adhat több száz embernek" - mondta az [origo]-nak Tomecskó Tamás, a Magyar Posta szóvivője. Hogy az új kiírásra mikor kerülhet sor, azt egyelőre nem lehet tudni.

Gémesi György reméli, hogy a Magyar Posta tulajdonosa, az MNV Zrt. nem változtat az eddigi terveken és továbbra is Gödöllőre szánja a létesítményt és rövidesen dönt az új közbeszerzés kiírásáról. Ha az eljárás eredménnyel zárul, akkor remélhetőleg jövőre átadható lesz a létesítmény és állást kaphatnak a Sonytól távozó emberek.

Decembertől kerül lakat a gyárra

Az 1996-ban alapított, Blu-ray lejátszókat és DVD-felvevőket gyártó Sony Hungária Kft. anyacége szerdán jelentette be, hogy idén decembertől leállítja a munkát gödöllői üzemében, és a gyártást malajziai gyárába, Kuala Lumpurba telepíti át.

A Sony közleménye szerint a cég a globális üzleti jövedelmezőség- és gyártáshatékonyság-javítási programjának részeként helyezi át a gyártást Malajziába. A cég gyártótevékenysége összevonásával szeretné javítani a versenyképességét és jövedelmezőségét. A Sony Corporation a májusban közölt adatok szerint veszteséggel zárta a márciussal véget ért üzleti évet. A japán óriáscég tizennégy nyereséges év után már másodszor zárt mínusszal.

Tavaly még nem volt szó a bezárásról

A társaság közölte, "a Sony továbbra is szorosan együtt fog működni a helyi munkaügyi központtal, hogy ezúton is segítsen megkönnyíteni magasan képzett dolgozói újbóli elhelyezkedését Gödöllőn vagy a város közelében. Célunk, hogy a dolgozók megfelelő pénzügyi és karrier-tanácsadási támogatásban részesüljenek."

A Sony tavaly májusban jelentette be, hogy a veszteséges működés miatt világszerte csökkenti a látszámot a gyáraiban. Akkor a Sony Hungária azt közölte, ha szerepel is a Sony globális tervei között a vállalat egészét átfogó megszorítás, a gödöllői gyárban ennek nincsenek előjelei, sőt, nagy ütemben folynak új termékük, a Blu-ray lemezek gyártásának előkészületei.