Barroso: Magyarország nem dőlhet hátra

Vágólapra másolva!
José-Manuel Barroso szerint Magyarország nem dőlhet hátra, folytatnia kell a pénzügyi stabilizációt. Orbán Viktor miniszterelnök pedig azt mondta, ha elkészül a gazdaság állapotáról szóló jelentés, rövid távú akciótervet készít a kormány.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön tárgyalt José-Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével.

Barroso biztatta Magyarországot, hogy folytassa, és ha lehet, akkor fokozza a pénzügyi egyensúly helyreállítására tett erőfeszítéseket, mert ez a konszolidáció teremti meg a gazdasági növekedéshez szükséges bizalmat. Barroso azonban azt is közölte, Magyarország nem nyugodhat meg, továbbra is törékeny helyzetben van ezért van szükség a költségvetési fegyelemre.

Akciótervvel fog előállni a kormány

A magyar kormányfő pedig azt mondta, mély átalakításra, strukturális reformokra van szükség Magyarországon, módosítgatásokkal és kiigazításokkal"nem megyünk semmire. Magyarországnak gyors és határozott versenyképesség-javító intézkedéseket kell hoznia.

Pár napon belül napvilágot látnak a magyar gazdaság állapotáról szóló információk - mondta Orbán és hozzátette: amint ez meglesz, a kormány 72 órán belül akciótervvel fog előállni a rövid távú problémák kezelésére. (A miniszterelnök a Varga Mihály vezette gazdasági tényfeltáró bizottság jelentésére utalt, amely a hétvégére lesz kész és Varga szerint nem a való költségvetési helyzetet támasztja majd alá.)

Orbán Brüsszelben azt is elmondta: az országban most új korszak kezdődik, amelyben orvosolják azokat a problémákat, amelyek változtatásra késztették a választókat, hiszen utóbbiaknak "elegük volt az átláthatóság hiányából, a bürokráciából, a korrupcióból, a túladóztatásból, a közteherviselés hiányából és a politikai felelőtlenségből".