Amerikai lap szavaztat Magyarországról

Vágólapra másolva!
Valószínű, hogy Görögország sorsára jut Magyarország? - ez a nap európai kérdése a legtekintélyesebb amerikai üzleti napilap, a The Wall Street Journal pénteki online kiadásában. A szavazásban résztvevő olvasók többsége szerint igen.
Vágólapra másolva!

Az olvasók igennel és nemmel szavazhattak a nap kérdésére az újság honlapján. Pénteken, budapesti idő szerint 18.30-ig 146-an nyilvánítottak véleményt: 52,7 százalék (77 szavazó) szerint van esély arra, hogy Magyarország megismétli a görög válságot, 47,3 százalék (69 olvasó) nem tartja ezt valószínűnek.

Péntek este 20.51 perckor csaknem 1700 szavazatnál 82 százalék mondta, hogy Magyarország nem követi a görög utat, s csak 18 százalék vélte úgy, hasonló helyzetben van az ország.

A The Wall Street Journal - amely az Egyesült Államok legnagyobb, 2,1 milliós példányszámú lapja - a kérdést magyarázva megjegyezte: az új magyar kormány nem tudta pénteken megnyugtatni a pénzügyi piacokat, ahol az okozott zavarokat, hogy a kormánypárt egy vezető tisztviselője figyelmeztetett, Magyarországot görög típusú pénzügyi összeomlás fenyegeti.

A forint meggyengült a devizapiacokon, miután Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke csütörtökön kijelentette: az ország a göröghöz hasonló szuverén adósságválságban van. A kormánypárti politikus egy konferencián úgy fogalmazott, "szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét, a helyzet ugyanis sokkal rosszabb, mint hittük", a jelenlegi cél a közvetlen államcsőd elkerülése. Ezt pénteken Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője még megfejelte egy vitatott kijelentéssel, ami után a forint és a magyar tőzsde tovább zuhant.