Júniustól a nagyobb üzletek kötelesek visszavenni az üres palackokat

Vágólapra másolva!
Júniustól a nagyobb üzletekben visszaveszik az üres italospalackokat. A változás kétezer üzletet érint.
Vágólapra másolva!

Június 1-jétől - egy tavaly elfogadott kormányrendelet szerint - az 500 négyzetméternél nagyobb üzlethelyiségben kötelező a használt, hulladék kereskedelmi csomagolás visszavétele, ha azt a fogyasztó visszaviszi a boltba - közölte pénteken az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ).

Az érvényes szabályok szerint az italféleségek csomagolása számít kereskedelmi csomagolásnak, függetlenül annak anyagától, ami lehet például üveg, műanyag, fém, karton, valamint műanyag bevásárló reklámtáska. Nem tartozik viszont a kereskedelmi csomagolás kategóriájába a tejfölösdoboz, cukroszacskó, uborkásüveg, ezeket már nem lehet használat után a boltba visszavinni.

A vásárló tehát választhat, hol helyezi el a feleslegessé vált italcsomagolást, szelektív hulladékgyűjtő szigeten, esetleg visszaviszi a boltba. A visszavételt a teljes nyitva tartási időben lehetővé kell tennie a változás miatt érintett mintegy kétezer üzletnek. A bevezetett új visszagyűjtési rendszer független az italcsomagolások betétdíjas rendjétől, ahol a szabályok változatlanok: a betétdíjas palackot továbbra is köteles a kereskedő visszaváltani.