Lesöpörte a parlamenti bizottság az államcsődkérdést

Vágólapra másolva!
Vágó Gábor, LMP-s képviselő szerint beszélni kellett volna a költségvetési bizottságban a Fidesz államcsőddel fenyegető kommunikációjáról, de a kérdést nem vették napirendre. A jobbikos elnök inkább a számvevőszékért aggódik.
Vágólapra másolva!

Vágó Gábor, a költségvetési bizottság LMP-s képviselője a bizottság pénteki ülésén felvetette, hogy beszéljenek az államcsődkockázat kérdéséről. A napirendi javaslatát azonban leszavazták.

Nyikos László, a költségvetési bizottság elnöke korábban (még az ülés előtt) az [origo]-nak elmondta, hogy a bizottság napirend szerint direkt módon nem, de közvetve tárgyalja az "államcsőd" kérdését. A "közvetve" azt jelenti, hogy az Állami Számvevőszék kapcsán említhetik meg a fideszes bejelentéseket. A jobbikos politikus szerint az átadás-átvételi jegyzőkönyvek segítenek majd kideríteni, hogy vannak-e "csontvázak" a költségvetésben.

Nyikos nem akarta minősíteni Kósa Lajos kijelentését a bérekről, mivel politikai nyilatkozatnak tartja azt. Szerinte a tények megvizsgálásához előbb az Állami Számvevőszék (ÁSZ) helyzetét kell rendbe tenni (az intézménynek 2009. decembere óta nincs elnöke), mivel a parlamenti képviselők nem tudnak élni alkotmányos jogukkal, hogy kérdezzék az ÁSZ-t a költségvetési vizsgálatokról. "Abszurd helyzet" - mondta Nyikos.

A költségvetési bizottságban 18 Fidesz-KDNP-s, 4 MSZP-s, 3 jobbikos, 1 LMP-s és Molnár Oszkár független képviselő ül.

Kósa Lajos csütörtökön egy debreceni konferencián beszélt arról, hogy az elsődleges cél az államcsőd elkerülése, majd pénteken Szijjártó Péter szóvivő sajtótájékoztatók jelentette be, hogy a kijelentés nem irreális.