Visszaerősíti a forintot Varga bejelentése piaci elemzők szerint

Vágólapra másolva!
Az [origo] által megkérdezett piaci elemzők szerint biztos, hogy erősödni fog az elmúlt napokban rendkívül sokat gyengült forint annak eredményeként, hogy Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár szombaton bejelentette, a kormány akciótervet készít, amelynek célja, hogy tartani lehessen a Bajnai-kormány által kijelölt hiánycélt. Abban nincs egyetértés, hogy milyen gyorsan térhet vissza a 275 forint körüli euró árfolyam.
Vágólapra másolva!

Látványosan fog erősödni a forint hétfőn - jósolta az [origo] kérdésére Fórián-Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő elemzője.. Hasonlóan nyilatkozott Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője is, aki szerint biztosan erősödni fog a forint a hétfői piacnyitáskor, de csak lassú konszolidációra számíthatunk, a csütörtök reggeli 274 forint körüli euró árfolyam eléréséhez hosszabb időre lesz szükség.

Az elemzők arra reagáltak, hogy szombati sajtótájékoztatóján Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár, az Orbán Viktor kezdeményezésére létrejött gazdasági tényfeltáró bizottság vezetője közölte, a kormány olyan akciótervet fog készíteni három napon belül, amelynek célja az előző kormány által kitűzött 3,8 százalékos költségvetési hiánycél tartása.

Varga ezzel ellentmondott a korábbi, nagyobb hiányról szóló fideszes nyilatkozatoknak, és egyúttal szerencsétlennek nevezte párttársai - Szijjártó Péter és Kósa Lajos - megszólalásait, amelyekben államcsődközeli helyzetről beszéltek. A csütörtöki és pénteki nyilatkozatokra jelentősen esett a forint árfolyama, és számos piaci elemző értetlenségének adott hangot. A forint árfolyama csütörtök reggel még 274 forint volt egy euró, míg péntek este már közel 290 forintot kértek érte.

Megnyugodnak a piacok

Fórián-Szabó Gergely szerint Varga bejelentése megnyugtatja a piacokat, aminek nyomán a forint mellett erősödni fognak a tőzsdei árfolyamok, az állampapírhozamok viszont mérséklődnek, ami szintén kedvező.

Hatalmas fordulatként értékelte Varga bejelentését Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője is, aki arra emlékeztetett, hogy az Orbán-kormány egyik tagja most ejtette ki először a száján a bűvös 3,8-es számot, eddig csak azt lehetett hallani, hogy ez a szám nem tartható, ezért a hiány legalább 5, de akár 7-7,5 százalék is lehet. A pénzpiacokat, a befektetőket ennek gondolata sem töltötte el túlzott bizakodással, aztán az államcsőddel kapcsolatos beszólások pedig a mélybe vitték a forintot.

Most ennek vége - jelentette ki az elemző -, biztosan erősödni fog a forint, de csak lassú konszolidációra számíthatunk, a csütörtök reggeli 274 forint körüli euró árfolyam eléréséhez hosszabb időre lesz szükség - jósolta.

Még hosszú az idő hétfőig

Konkrét számot nem jósolt Fórián-Szabó sem a hétfői nyitásra, szerinte ugyanis az árfolyam szintje döntően függhet attól, hogy addig milyen nyilatkozatok hangzanak még el.

Derűlátóbb álláspontot képvisel Kondrát Zsolt, az MKB Bank elemzője, aki szerint néhány nap alatt visszatérhet a pánik előtti forintkurzus, sőt - tette hozzá -, hamarosan akár a 275 forintos szint alá is mehet tartósan az euró árfolyama. Ez utóbbit arra alapozza, hogy a hét elejére az ígéretek szerint ismert lesz a kormány beígért akcióterve, ami - bár nyilván sok függ majd a tartalmától - tovább erősítheti a pénzpiacok bizalmát.